Primele reacţii de pe pieţele financiare la rezultatele alegerilor: Bursa de Valori deschide în scadere cu 2%, cu toate cele mai mari 20 de acţiuni pe minus. Acţiunile Bancii Transilvania scad cu 3%, ale Romgaz cu 5%, Petrom cu 2%. Peste câteva ore vom vedea şi cum evolueaza costurile la care se împrumuta statul. Cursul leu/euro este stabil. Deocamdata
Autor: Liviu PopescuScorul de 41% obţinut de candidatul de extremă-dreaptă George Simion şi iminenta tensiune din coaliţia PSD-PNL-UDMR odată cu eliminarea lui Crin Antonescu aduc primele efecte pe pieţele financiare pentru România în contextul în care investitorii penalizează rezultatele primului tur al alegerilor. Câştigătorul detaşat al primului tur este George Simion, rezultat oarecum anticipat de investitori, însă[...]
Scorul de 41% obţinut de candidatul de extremă-dreaptă George Simion şi iminenta tensiune din coaliţia PSD-PNL-UDMR odată cu eliminarea lui Crin Antonescu aduc primele efecte pe pieţele financiare pentru România în contextul în care investitorii penalizează rezultatele primului tur al alegerilor.
Câştigătorul detaşat al primului tur este George Simion, rezultat oarecum anticipat de investitori, însă eliminarea şi rezultatele mult mai slabe faţă de aşteptări ale lui Crin Antonescu, în pofida resurselor puse la dispoziţie de două dintre cele mai mari partide din România, determină o vânzare a activelor româneşti pentru moment.
Pe 18 mai turul 2 va fi disputat între George Simion şi candidatul independent Nicuşor Dan (21%) – cel care a reuşit să obţină un scor mult mai bun faţă de coaliţia PSD-PNL-UDMR.
Astfel, Bursa de Valori Bucureşti a deschis luni în scădere cu 2%, trasă în jos de declinul unor dintre cele mai importante acţiuni româneşti, arată datele agregate de ZF. Aproximativ 8,2 milioane de salariaţi români sunt indirect cei mai mari investitori ai companiilor listate prin intermediul fondurilor de pensii private Pilon II.
“Cred că va fi volatilitate pe pieţe în următoarele două săptamâni din cauza incertitudinii extrem de ridicate. Posibilitatea virării României către euroscepticism nu va fi bine privită de investitorii străini şi de finantaţorii României. Conform agenţiilor de rating, ce ne ţine în categoria recomandată investiţiilor este tocmai apartenenţa la UE şi fondurilor euopene”, spune Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România şi lector ASE.
La ora 10:05 acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cea mai mare bancă din România, scad cu 3%, cele ale Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie cu 1%. OMV Petrom (SNP) pierde 2% iar Romgaz (SNG), 5%, arată datele ZF.
Pentru moment costurile la care se împrumută statul sunt la 7,4%, în uşoară scădere faţă de şedinţa precedentă, însă aici lucrurile se vor schimba după-amiază odată cu deschiderea marilor burse din Vest. Pe plan interbancar cursul leu/euro este stabil la 4,978 lei.
Ştire în curs de actualizare