ZF Deschiderea de astazi la Bursa. Compromisul fiscal actual linişteşte investitorii, însa ramâne riscul încetinirii economice. Încrederea în guvern reprezinta un atu, dar este nevoie de masuri care susţin şi mediul privat, spune unul dintre cei mai vechi brokeri ai Bursei
Autor: Eduard IvanoviciPiaţa de capital se menţine stabilă după adoptarea primului pachet fiscal de către guvernul Bolojan, însă riscurile persistă, în condiţiile în care măsurile de ajustare vor încetini ritmul de creştere economică.
♦„Nu e chiar uşoară misiunea, nu poţi creşte la nesfârşit taxele şi impozitele. După ce ajungi la anumite niveluri, nu mai ai nicio atractivitate faţă de investitorii străini“, atrage atenţia Ovidiu Dumitrescu, Investimental.
Piaţa de capital se menţine stabilă după adoptarea primului pachet fiscal de către guvernul Bolojan, însă riscurile persistă, în condiţiile în care măsurile de ajustare vor încetini ritmul de creştere economică.
Majorarea taxelor poate reduce apetitul investitorilor, însă încrederea în guvern, alături de un context internaţional favorabil pentru burse, reprezintă un avantaj important în contextul actual. Totuşi, pentru a susţine dezvoltarea pe termen lung, sunt necesare şi politici care să sprijine mediul de afaceri, consideră Ovidiu Dumitrescu, CEO adjunct al casei de brokeraj Investimental.
„Trebuie să vedem exact cheltuielile (guvernului – n. red.), cât se taie de la investiţii; nu cred că am scăpat, iar piaţa are perioada aceasta de euforie. S-a ajuns la un compromis legat de primul pachet de măsuri şi piaţa spune «ok, să ne relaxăm un pic şi să vedem ce se întâmplă cu al doilea pachet»“, spune el. Ovidiu Dumitrescu, unul dintre cei mai experimentaţi brokeri de la Bursa de Valori Bucureşti, a fost invitat la ediţia ZF Deschiderea de Astăzi din 10 iulie. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale ZF. Podcastul poate fi ascultat şi pe Spotify.
„Noul preşedinte şi noul prim-ministru sunt creditaţi în continuare cu faptul că vor tăia din excese.“
„Capitalul de încredere cu care este investit guvernul ajută în momentul acesta, într-un context internaţional favorabil. Dacă s-ar strica contextul, probabil că am fi şi noi afectaţi“, continuă Ovidiu Dumitrescu.
Pachetul fiscal anunţat de Executiv include, printre altele, majorarea TVA de la 19% la 21%, creşterea accizelor, dublarea taxei pe cifra de afaceri a băncilor, introducerea contribuţiei de sănătate pentru pensiile peste 3.000 de lei, precum şi îngheţarea salariilor şi pensiilor din sectorul public.
Măsurile sunt programate să intre în vigoare la 1 august 2025 şi au ca scop reducerea deficitului bugetar şi menţinerea accesului la fondurile europene.
Pachetul vine într-un moment în care România încearcă să evite o retrogradare a ratingului de ţară, după ce, în urma incertitudinii politice şi a amânării reformelor, marile agenţii de rating au revizuit perspectiva România la „negativ“, la un pas de categoria junk, nerecomandată investitorilor.
„Sperăm să evităm retrogradarea ratingului de ţară, dar problema este cu ce preţ îl vom evita. Măsurile care reduc deficitul produc pe termen scurt o frână economică, de la şase luni la un an sau doi. Deci scade potenţialul de creştere al economiei. Atunci când mergi prea mult pe partea de taxe, distrugi atractivitatea domeniului privat, el fiind cel care produce valoarea economică din care se îndestulează şi bugetul de stat, deci sursa de creştere a viitoarelor venituri.“
Un raport recent al agenţiei de rating Moody’s apreciază pachetul fiscal drept pas important pentru echilibrarea bugetului şi estimează că deficitul s-ar putea reduce mai repede decât se anticipa anterior. Totodată, agenţia subliniază că succesul acestui plan depinde de aplicarea integrală a măsurilor şi de menţinerea disciplinei fiscale.
„Nu e chiar uşoară misiunea, nu poţi creşte la nesfârşit taxele şi impozitele. După ce ajungi la anumite niveluri, nu mai ai nicio atractivitate faţă de investitorii străini. Trebuie să atragi în continuare capital deoarece eşti o economie mică, dar cu potenţial de creştere, iar ca să poţi să creşti, ai nevoie de combustibil“, mai spune Ovidiu Dumitrescu.