ZF IT Generation Summit 2024. Adrian Roşoaga, BCR Seed Starter: Piaţa de venture capital este foarte conectata cu restul pieţelor şi în special cu piaţa de capital americana. Petru anul 2025 va conta rezultatul alegerilor, ce se întâmpla la nivel macro, nivelul dobânzilor. Sentimentul meu este ca vom vedea un an foarte asemanator cu 2024.
Autor: Mircea NicaPiaţa de venture capital este foarte conectată cu restul pieţelor şi în special cu piaţa de capital americană. Petru anul 2025 va conta rezultatul alegerilor, ce se întâmplă la nivel macro, nivelul dobânzilor. Sentimentul meu este că vom vedea un an foarte asemănător cu 2024, a spus Adrian Roşoagă, chief investment officer, BCR Seed Starter,[...]
Piaţa de venture capital este foarte conectată cu restul pieţelor şi în special cu piaţa de capital americană. Petru anul 2025 va conta rezultatul alegerilor, ce se întâmplă la nivel macro, nivelul dobânzilor. Sentimentul meu este că vom vedea un an foarte asemănător cu 2024, a spus Adrian Roşoagă, chief investment officer, BCR Seed Starter, în cadrul ZF IT Generation Summit 2024.
Adrian Roşoagă a mai explicat că BCR Seed Starter aniversează în această lună un an de la înfiinţare, in perioada de la înfiinţare şi până acum au avut loc întâlniri cu peste 100 de start-upuri, urmând ca în lunile următoare să se închidă primele tranzacţii.
„Noi suntem un jucător nou pe piaţă. Cumva m-aş fi aşteptat să existe mai multe oportunităţi de a investi cu mai multe fonduri, inclusiv în tranzacţiile în care suntem implicaţi. Cumva mă aşteptam ca anul 2024, venind după doi ani destul de dificili pentru piaţa de venture capital, probabil că aşteptările mele erau mai substanţiale, însă situaţia nu s-a schimbat foarte mult. Noi suntem primul corporate venture capital a unei bănci din România. Aş spune că suntem un deschizător de drum şi ne-am dori să existe mai multe astfel de entităţi înfiinţate de corporaţii din România”, a mai spus Adrian Roşoagă.
Ce a mai spus Adrian Roşoagă, chief investment officer, BCR Seed Starter:
@ După experienţa aceasta de un an identificăm această nevoie din partea start-upurilor. Observăm acest gap de finanţare pentru start-upurile aflate într-un early stage să facă pasul următor pentru a atrage bani de la un venture capital. Relativ puţine se califică în mediul actual de venture capital pentru acest pas şi de aici a venit suprinderea mea iniţială uitându-mă şi la fondurile ridicate şi disponibile de a fi investite în România. Un CVC diferă de un VC clasic.
@Pe lângă randamentele financiare există şi obiective strategice aliniate cu corporaţia mamă. Când ne uităm la un start-up, ne uitămsă facă sens, dar şi la tehnologia respectivă să fie relevantă pentru noi sau pentru clienţii noştri. De asemenea, acest lucru ne permite o flexibilitate suplimentară în ceea ce priveşte orizontul de timp şi existul din aceste companii.
@De aceea, poate nu ne uităm atât la atingerea unei noi rate de creştere foarte mari, foarte rapid ce poate opri un anumit VC sa investească într-un anumit moment, ci ne uităm la rezilienţa modelului de business, robusteţea acestuia, calea către profitabilitate, scalare, echipă.
@Noi investim atât în tehnologii ce pot fi adoptate de bancă, dar nu numai. Ne adresăm oricăror start-upuri care vin cu soluţii pentru corporaţii şi clienţii noştri, atât retail, cât şi corporaţii. Discutăm de orice soluţie care poate să automatizeze procese de busienss, să îmbunătăţească analiza datelor, etc.
@Sunt destul de multe verticale şi acum la început vrem să fim flexibili în abordare. Pe măsură ce vom căpăta mai multă experienţă este posibil să se îngusteze, dar momentan obiectivul este să înţelegem ecosistemul. Un CVC vine cu o valoare adăugată suplimentară. Noi vrem să susţinem într-un mod neexclusiv.