Autoritatea Electorala Permanenta informeaza ca alegerile prezidentiale din 2025 s-au desfasurat „corect si transparent”, dupa ce George Simion a contestat la CCR rezultatul alegerilor
Autor: Maria SanduAutoritatea Electorală Permanentă informează publicul cu privire la desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2025. AEP spune că „procesul electoral s-a desfîșurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență”: „Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează publicul cu privire la faptul că întregul proces electoral pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine[...]
- Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că alegerile prezidențiale din 2025 s-au desfășurat cu integritate, corectitudine și transparență.
- AEP: Sistemele informatice utilizate (SIMP, SICPV, ADV) au îndeplinit toate cerințele legislative, tehnice și operaționale.
- AEP: Organizarea turului al doilea al alegerilor a decurs normal, conform legislației în vigoare.
Autoritatea Electorală Permanentă informează publicul cu privire la desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2025. AEP spune că „procesul electoral s-a desfîșurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență”:
„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează publicul cu privire la faptul că întregul proces electoral pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 s-a desfășurat într-un climat de integritate, corectitudine și transparență și atrage atenția că acuzațiile lansate în mediul online de către un competitor electoral sunt complet false și nefondate.
Sistemul electoral românesc este adaptat celor mai înalte standarde europene și internaționale în materie și oferă garanții de securitate la toate nivelurile, sistemele și aplicațiile informatice utilizate la alegerile prezidențiale din anul 2025, respectiv SIMPV, SICPV și ADV, au îndeplinit toate exigențele legislative, tehnice și operaționale, iar implementarea soluției tehnice de blockchain a făcut imposibilă apariția ingerințelor de orice fel în fluxul de date.
AEP menționează că toate activitățile pentru organizarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale s-au desfășurat în condiții normale și fără întreruperi, în conformitate cu prevederile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2025.
Instituțiile implicate în organizarea procesului electoral din anul 2025 au luat toate măsurile pentru a asigura desfășurarea unor alegeri libere și corecte, fapt confirmat și de lipsa sesizărilor cu privire la incidente de tipul celor care ar fi putut denatura rezultatul scrutinului, atât pe parcursul derulării operațiunilor din secțiile de votare, cât și după încheierea proceselor-verbale și transmiterea și centralizarea acestora. Totodată, datele oficiale ale birourilor electorale au arătat că nu au fost depuse contestații privind rezultatul sufragiului, fapt subliniat și în rapoartele observatorilor internaționali prezenți în secțiile de votare din țară și din străinătate.
Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenția că informațiile false lansate în spațiul public au doar obiectivul de a submina încrederea cetățenilor în instituțiile statului, fiind răspândite în mod iresponsabil chiar și în absența oricăror probe.
În actualul climat informațional dominat de tehnici și tactici care vizează propagarea dezinformărilor cu scopul de a eroda încrederea în procesele electorale democratice, AEP subliniază importanța informării corecte și din surse oficiale a alegătorilor în vederea consolidării integrității și a corectitudinii procesului electoral.
Organizarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 a fost posibilă doar printr-un parteneriat coerent, deschis și profesionist și printr-o cooperare eficientă între instituțiile cu atribuții în materie electorală. Autoritatea Electorală Permanentă adresează mulțumiri partenerilor instituționali, personalului din birourile electorale de la toate nivelurile, societății civile și mass-media pentru contribuția la organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor prezidențiale din acest an. Alegerile libere sunt esențiale pentru o societate corectă, echitabilă și care răspunde nevoilor tuturor cetățenilor ei, procesul electoral recent încheiat reafirmând statutul de democrație consolidată a României”, se arată în comunicatul AEP.
George Simion a contestat la CCR rezultatele alegerilor prezidențiale din 2025, invocând decizia CCR din decembrie 2024.
„Observatorii internaționali au văzut ingerințe din Republica Moldova și Franța. A fost vorba de cumpărare de voturi.100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova numai pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni care au fost diabolizați pe nedrept în ultima săptămână. Persoane decedate au votat pe 18 mai”, acuză George Simion.
Pavel Durov, CEO-ul Telegram, a acuzat Franța de interferență în alegerile din România și a declarat că este dispus să depună mărturie la CCR pentru George Simion: „Sunt gata să vin dacă ajută Democrația României”.