25 aprilie 2025 - Alegeri Prezidențiale 2025

Ce se va întâmpla cu alegerile prezidentiale din 2025, dupa decizia Curtii de Apel Ploiesti? Toni Neacsu: „E o decizie absolut fara precedent. E prima oara când o instanta din România s-a pronuntat cu privire la o hotarâre a CCR”

Autor: Maria Sandu

Într-o decizie fără precedent, dar executorie, un judecător al Curții de Apel Ploiești a suspendat și anulat astăzi decizia CCR din 6 decembrie 2024 prin care s-a anulat tot procesul prezidențial din 2024 din România și s-au declanșat noi alegeri prezidențiale în România pe 4 și 18 mai 2025. Din punct de vedere juridic, în[...]

  • Decizia surpriză a Curții de Apel Ploiești nu este definitivă
  • Un judecător al Curții de Apel Ploiești anulează decizia CCR din 6 decembrie 2024
  • Din punct de vedere juridic, în acest moment în România este valabilă doar decizia CCR
  • Recursul se judecă definitiv la Înalta Curte în termen de 5 zile
  • Augustin Zegrean: Decizia Curţii de Apel Ploieşti e hazardată, e vădit inadmisibilă

Într-o decizie fără precedent, dar executorie, un judecător al Curții de Apel Ploiești a suspendat și anulat astăzi decizia CCR din 6 decembrie 2024 prin care s-a anulat tot procesul prezidențial din 2024 din România și s-au declanșat noi alegeri prezidențiale în România pe 4 și 18 mai 2025.

Din punct de vedere juridic, în acest moment în România este valabilă doar decizia CCR prin care s-a confirmat turul 1 al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Decizia surpriză a Curții de Apel Ploiești nu este definitivă și a fost luată la cererea unei reclamante.

Deciziile CCR sunt definitive și general obligatorii pentru toate instituțiile și instanțele din România.

Chiar și așa, recursul în acest dosar este judecat definitiv în 5 zile la Înalta Curte de Casație și Justiție, care va decide într-un conflict pozitiv de competență care decizie a instanțelor va rămâne în picioare: cea a CCR de anulare a alegerilor sau cea a Curții de Apel Ploiești care a anulat decizia CCR.

„E o decizie absolut fără precedent”

Toni Neacșu, fost judecător CSM: „Trebuie să înțelegem că este, într-adevăr, o decizie absolut fără precedent. E prima oară când o instanță din România s-a pronunțat cu privire la o hotărâre a Curții Constituționale, care este definitiv obligatorie. Problema este că, înainte de această hotărâre, în sute probabil de alte hotărâri judecătorești, s-a afirmat imposibilitatea judecătorilor de a analiza și de a se pronunța cu privire la aceste hotărâri. Dar, dincolo de asta, avem o hotărâre, e pronunțată în primă instanță, produce efecte.

Ori în punctul 2 din această hotărâre, Curtea Constituțională stabilise reluarea alegerilor, reluarea unui noi proces electoral, alegerile în care suntem noi în acest moment. Ca atare, dacă ar fi să vorbim strict, riguros, având în vedere că această dispoziție este obligatorie de astăzi, chiar dacă e supusă recursului, este executorie. Deci, riguros vorbind, în acest moment, Biroul Electoral Central ar trebui să ia în discuție respectarea acestei hotărâri judecătorești și să stabilească la rândul ei că, până când se va judeca definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție, nu se mai pot desfășura niciun fel de operațiuni electorale pentru noul proces electoral, cel în curs. 

Nu cred că se va întâmpla așa, cred că mai degrabă Biroul Electoral Central va alege să ignore această hotărâre judecătorească, considerând cel mai probabil faptul că la Înalta Curte de Casație aceasta va fi desființată, bazându-ne, repet, pe aceeași jurisprudență anterioară, absolut consolidată la care am făcut referire”.

Care sunt șansele să nu rămână în picioare decizia CCR de anulare alegerilor? 

Toni Neacșu, fost judecător CSM: „Bun, șansele sunt foarte mari, problema e una tehnică, în sensul că, într-adevăr, vor curge cel puțin 5 zile în care părțile pot face recurs, aici partea a fost chiar Curtea Constituțională, dar, în același timp, dosarul nu va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a fi soluționat, decât după ce judecătorul de la Curtea de Apel Ploiești își motivează această hotărâre.

Ori, teoretic, există un termen de 30 de zile de motivare. Sper să aibă, totuși, responsabilitatea domnul judecător să motiveze cât mai repede această hotărâre, astfel încât, eu știu, în maxim o săptămână, să spunem, Înalta Curte să aibă dosarul ca atare și să-l judece. Cel mai probabil nu va păstra această hotărâre, dar, până atunci, din păcate, este evident că tot ceea ce înseamnă campanie electorală, în desfășurarea căreia suntem, este tulburată.

Vor fi cereri, probabil că se va contesta absolut orice acțiune electorală în acest moment, pot fi contestate în Justiție, pentru că, aparent, într-adevăr, orice faci în desfășurarea acestui proces electoral, are caracter nelegal aducând atingere caracterului executor al unei hotărâri judecătorești”. 

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ