OSCE: „Alegerile prezidentiale din România au fost organizate corect”
Autor: Briana LupeaOSCE a declarat că alegerile prezidențiale din România au fost organizate în mod corect. „Autoritățile au intensificat lupta împotriva dezinformării și au crescut eforturile pentru informarea cetățenilor”. Misiunea comună de observare a alegerilor a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE) a constatat că pregătirile[...]
- OSCE a subliniat necesitatea continuării reformelor pentru a alinia cadrul electoral la standardele internaționale și angajamentele OSCE.
- Deși cadrul legal reglementează aspecte cheie ale procesului electoral, regulile privind campania electorală, finanțarea și mediatizarea sunt ambigue sau insuficient detaliate.
- Ziua scrutinului a decurs într-o atmosferă calmă și ordonată, însă au persistat provocări legate de accesibilitate.
OSCE a declarat că alegerile prezidențiale din România au fost organizate în mod corect. „Autoritățile au intensificat lupta împotriva dezinformării și au crescut eforturile pentru informarea cetățenilor”.
Misiunea comună de observare a alegerilor a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE) a constatat că pregătirile tehnice pentru turul doi au fost profesioniste și eficiente, în ciuda lipsei continue de transparență în activitatea administrației electorale. Cadrul legal reglementează aspecte cheie ale procesului electoral.
Cu toate acestea, regulile privind modul de a face campanie, finanțarea campaniei și mediatizarea sunt ambigue sau insuficient detaliate, ducând, uneori, la o interpretare inconsecventă de către partidele politice și candidați, precum și la o lipsă de supraveghere și transparență. Ziua scrutinului a fost, în general, calmă, bine organizată și s-a desfășurat cu profesionalism, în timp ce provocările legate de accesibilitate au persistat.
„În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, un număr tot mai mare de alegători și-au exprimat voința într-o atmosferă calmă și ordonată”, a declarat coordonatorul special al AP OSCE, Lucie Potůčková. „Salutăm eforturile notabile ale autorităților de a combate informarea greșită și abuzul online. Totuși, aceste alegeri au evidențiat că este nevoie să se continue să se lucreze la cadrul electoral complex, în conformitate cu angajamentele OSCE și standardele internaționale”.
Misiunea de observarea internațională a turului doi al alegerilor prezidențiale din România a totalizat 44 de observatori din 19 țări, dintre care 37 de experți și observatori pe termen lung delegați de ODIHR și 7 parlamentari și personal de la AP OSCE.