George Simion versus Nicusor Dan: Pe care candidat l-ai angaja?
Autor:TU, antreprenor, pe care candidat la prezidențiale l-ai angaja? Adrian Sârbu, Hofi și Nemo au pus această întrebare la ediția de miercuri din ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC și au analizat declarațiile candidaților în ceea ce privește măsurile economice. Ca exercițiu de imaginație, care candidat ar fi cel mai bun angajat? La Știu pe ce[...]
- Simion vrea taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru firmele mici.
- Simion vrea să elibereze 500.000 de posturi bugetare.
- Nicușor Dan promite o analiză a bugetului României.
- Ambii candidați promit că nu cresc taxe.
TU, antreprenor, pe care candidat la prezidențiale l-ai angaja? Adrian Sârbu, Hofi și Nemo au pus această întrebare la ediția de miercuri din ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC și au analizat declarațiile candidaților în ceea ce privește măsurile economice.
Ca exercițiu de imaginație, care candidat ar fi cel mai bun angajat?
La Știu pe ce lume trăiesc s-au analizat declarațiile pe zona economică ale celor doi candidați la prezidențiale, din dezbaterile la care s-a asistat în ultimele zile. Și din declarațiile acestora au fost extrase câteva angajamente de ordin economic. Se menționează din capul locului că economia, în principiu, nu prea este treaba președintelui, dar, bineînțeles, candidații vin cu niște promisiuni, pot influența într-un anumit fel mersul business-ului, al economiei, al finanțelor publice.
Promisiunea lui George Simion. Se observă promisiuni precum reducerea numărului de bugetari cu 500.000 de persoane, impozit de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile mici, pentru antreprenorii mici, reducerea numărului de ministere, reducerea taxelor pe muncă.
În principiu, ceea ce se poate vedea aici sunt niște promisiuni care, din nou, nu țin de atribuțiile unui candidat la prezidențiale, dar care reflectă anumite dorințe exprimate recurent în spațiul public. Partea cu semnul întrebării la programul candidatului Simion este implementarea acestor proiecte ulterior, dacă va exista capacitatea administrativă necesară și dacă se vor putea menține aceste promisiuni. De-a lungul timpului.
La Aleph News au fost sondate părerile spectatorilor. Spectatorii au fost de acord chiar cu o reducere cu 800.000 de angajați în aparatul public. Simion propune 500.000 – o scădere a numărului de angajați la stat. Spectatorii au fost de acord cu reducerea numărului de ministere la șapte, nu la 12, cum propune George Simion.
Promisiunile formulate de Nicușor Dan. Se observă o analiză împreună cu miniștrii pentru a identifica ce cheltuieli publice pot fi tăiate, reforma administrativ-teritorială, management mai bun al companiilor de stat.
Desigur, sunt aspecte dorite de societate. S-a menționat frecvent și merită subliniat că nu sunt incluse cifre concrete în programul candidatului Nicușor Dan. Programul acestuia pare redactat într-un stil mai vechi, de tip clasic-politician, în care sunt incluse enunțuri generale. Rămâne de văzut cum se vor concretiza aceste afirmații și ce acțiuni vor urma. De exemplu, în cazul promisiunii privind un „management mai bun al companiilor de stat”, ar fi de interes să existe detalii clare: se aduc profesioniști din business? Se schimbă sistemul?
Din nou, par a fi promisiuni de tipul celor formulate în trecut. Ce s-a întâmplat în România în urma acestor tipuri de promisiuni: o creștere economică care, în 2022, la momentul preluării guvernării de către actuala coaliție, era de 4%, dar a ajuns la 0%; datoria publică a crescut cu 50%, adică 300 de miliarde de lei; iar prețurile au crescut cu 47%.
Sigur, nu toate aceste evoluții țin de atribuțiile guvernului. Așadar, sunt formulate promisiuni care aparțin zonei guvernamentale de către candidați la funcția de președinte, iar întrebările care se ridică sunt, pe de o parte, cât de concrete sunt aceste promisiuni și, pe de altă parte, cum vor fi ele implementate?