27 mai 2025 - Nicușor Dan

Nicusor Dan începe miercuri consultarile cu partidele pentru formarea unui nou Guvern. Care sunt „liniile rosii” ale PSD

Autor: Magda Gheorghita

Președintele Nicușor Dan începe miercuri consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern. Dan se întâlnește azi cu Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, pentru a vedea cât de gravă e problema deficitului. Dan își dorește o majoritate stabilă președintele, din care să facă[...]

  • Nicușor Dan începe consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern.
  • Nicușor Dan vrea guvern în 3-4 săptămâni, cu program pentru reducerea deficitului.
  • N. Dan își dorește ca PSD să intre la guvernare, pentru o majoritate stabilă în Parlament.
  • Sorin Grindeanu anunță că nu merge la discuții cu nume de miniștri, ci cu un program.
  • Grindeanu spune că PSD ia în calcul discuții despre impozitul progresiv în programul de guvernare.
  • Grindeanu: Nu vrem miniștri care să facă specializarea la locul de muncă.
  • Liniile roșii ale PSD: finanțările pentru primării, scăderea veniturilor, reducerea investițiilor.
  • Dominic Fritz: Linia noastră roșie nu este una ideologică. Nimeni nu își permite să stea bosumflat.

Președintele Nicușor Dan începe miercuri consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern. Dan se întâlnește azi cu Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, pentru a vedea cât de gravă e problema deficitului. Dan își dorește o majoritate stabilă președintele, din care să facă parte și PSD. Iar partidele sunt dispuse să discute și să se înțeleagă, iar toate au „liniile roșii”.

Grindeanu: „Nu vrem miniștri care să facă specializarea la locul de muncă”

Chiar dacă, declarativ, nu vorbesc despre funcții, spun că această parte se va negocia abia la sfârșit, Nicușor Dan a dat de înțeles ieri că își dorește să fie schimbați oamenii. „Ar fi bine ca oamenii pe care românii îi văd să nu fie exact cei pe care i-au respins la vot”, a spus Nicușor Dan. Și aici pare că viziunea președintelui se desparte de cea a președintelui interimar al PSD, Sorin Grindeanu. Care spune că el preferă să desemneze oameni cu experiență, care știu ce au de făcut, decât să facă teste cu oameni noi, care să își facă specializarea la locul de muncă și, după câteva luni, să dea chix. Și e vorba doar despre miniștri, ci și de secretari de stat sau de director de agenții.

PSD merge la consultări cu un set de măsuri pentru reducerea deficitului, deja elaborat, dar care nu este public. Sorin Grindeanu ar vrea, însă, să fie luată în calcul și introducerea impozitului progresiv. În PSD se conturează tot mai clar două tabere: una care pare că ar vrea să își asume guvernarea, dar mai așteaptă, și alta care afirmă deschis că partidul ar trebui să preia guvernarea. Din această din urmă tabără face parte și Daniel Băluță, primarul sectorului 4 și prim-vicepreședinte al partidului. Întâmplător sau nu, luni, Nicușor Dan a semnat avizul pentru refacerea planșeului de la Pasajul Unirii, după luni întregi de conflict cu Băluță.

Care sunt „liniile roșii” ale PSD

Liniile roșii pentru PSD sunt subfinanțarea autorităților locale, măsuri care ar duce la scăderea veniturilor românilor și diminuarea investițiilor, fie că e vorba despre infrastructură, fie despre alte domenii. Membrii PSD „și-au îndreptat tunurile” asupra USR-ului în ultimele zile. Le-au transmis să nu se mai considere câștigări ai alegerilor pentru că „votul pentru Nicușor Dan nu este un vot pentru ei”.

Pentru că USR-ul transmite că este deschis la negocieri, dar a atacat cu toate armele PSD. Declarativ însă, Dominic Fritz spune că „linia lor roșie” a USR-ului nu este una ideologică, ci una concretă, pachetul de măsuri concrete propuse. De aceea „ar îngropa rănile și dezamăgirile” trecute pentru că, spune președintele USR, că e „deschis să construiască o relație de încredere”. Au spus și după alegerile din iarnă că vor intra la guvernare, dar s-au retras din negocieri.

PNL nu are condiții. În campanie, Nicușor Dan a spus că PNL va fi principalul partid cu care va negocia. Și Nicușor Dan și PNL și-l doresc premier pe Ilie Bolojan, dar recunosc că, în eventualitatea unui acord cu PSD, partidul are dreptul să ceară premierul, având cel mai mare scor la parlamentare.


„UDMR va intra la guvernare cu seriozitate și profesionalism”, spune Kelemen Hunor. Liderul partidului spune că este extrem de important să se pună statul în slujba cetățenilor și să se reorganizeze instituțiile. A mai subliniat și că unitatea demonstrată de comunitatea maghiară în toate momentele dificile îi dă putere în aceste negocieri, le-a amintit tuturor, de altfel, că Nicușor Dan a obținut unele dintre cele mai bune scoruri în județele UDMR-ului.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ