„TURUL 2, ÎNAPOI” – a venit când nu se mai astepta nimeni. Judecatorul Alexandru Vasile a publicat motivarea prin care a decis ca anularea alegerilor prezidentiale a fost ilegala
Autor: Sorina Matei„TURUL 2, ÎNAPOI” – a venit când nu se mai aștepta nimeni. Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a publicat motivarea prin care a decis că anularea alegerilor prezidențiale din România a fost ilegală. Decizia judecătorului Vasile este executorie, însă ea a fost deja atacată la Curtea Supremă de către Parchetul Curții[...]
- C.A. Ploiești: „Curtea Constituțională a comis un exces de putere”.
- Peste 130 de procese sunt depuse la 15 Curți de Apel pe anularea deciziei 32 a CCR.
- Organizarea a fost făcută printr-o aplicație, un blog și TikTok.
- Românii au primit sfaturile fostei judecătoare Lăcrămioara Axinte de la Tribunalul Botoșani.
- Alexandru Vasile a găsit 6 motive de nelegalitate a deciziei CCR.
- CSM a sesizat Inspecția Judiciară împotriva judecătorului Vasile.
„TURUL 2, ÎNAPOI” – a venit când nu se mai aștepta nimeni. Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești a publicat motivarea prin care a decis că anularea alegerilor prezidențiale din România a fost ilegală.
Decizia judecătorului Vasile este executorie, însă ea a fost deja atacată la Curtea Supremă de către Parchetul Curții de Apel Ploiești și de către CCR.
Care au fost argumentele judecătorului Vasile pentru care a luat această decizie?
A surprins pe toată lumea că judecătorul a publicat motivarea astăzi, deși avea termen legal 30 de zile să publice această motivare, în acest dosar. Nu era obligat de nimeni să o publice în mai puțin de 24 de ore. Au fost o serie de presiuni exercitate pentru că încă de ieri după-amiază efectiv toată lumea din justiție a luat foc. Sunt mai multe argumente legale pe care le-a folosit acest judecător prin care a desfințat decizia a Curții Constituționale.
Decizia prin care a fost anulat întreg procesul prezidențial din Româniași au fost declanșate noile alegeri, ceea ce a condus la ideea întregului corp juridiccă avem o problemă mare în acest moment, în România,pentru că toate efectele deciziei Curții Constituționale din 6 decembrie au fost suspendate.Iar decizia judecătorului este executorie, în sensul că noi nu mai putem organiza alegeriacum, săptămâna viitoare, duminică, pentru că noi suntem în situația turului 2 înapoi.
Judecătorul Alexandru Vasile a luat tot procesul constituțional de la Curte, pe alegerile prezidențiale de anul trecut, și l-a analizat. A spus că, scrie în motivare că, CCR a comis un exces de putere. A susținut că deciziile Curții Constituționale sunt un act administrativ care poate fi contestat în instanță, ceea ce s-a și întâmplat, și s-a descoperit între timp că nu este singura decizie a Curții Constituționale care a fost anulată de o instanță.
Judecătorul Alexandru Vasile de la Ploiești a luat și a analizat, punct cu punct, legal, legea organizării alegerilor prezidențiale, legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. În anularea procesului prezidențial din 2024, CCR nu a fost sezizată legal. CCR-ul s-a autosezizat atunci de la sine și a decis anularea legilor prezidențiale pe documentele de la serviciile secrete din CSAT.
La CCR nu a fost depusă legal nicio cerele de anularea alegerilor. Autosezizarea CCR pe anularea alegerilor era lipsită din termen. Pentru că CCR-ul declanșa turul 2 și confirmase turul 1, ca atare, Curtea Constituțională în acel moment ca instanță constituțională era dezinvestită.
Judecătorul a văzut că nu au existat dovezi de fraudă, așa cum spunea legea. A invocat deciziile Comisiei de la Veneția, a invocat faptul că România a fost retrogradată de la democrație deficitară la regim hibrid, a acuzat Curtea Constituțională că a încălcat suveranitatea poporului român, lăsând România fără un președinte legitim.
CCR a impus României un președinte neales, numit chiar de CCR, cu încălcarea Constituției care președinte ar fi trebuit să fie chiar garantul supremației constituției.
Cum s-au decis românii să atace în instanță decizia CCR?
Românii stau pe TikTok, iar pe TikTok sunt o grămadă de oameni. Știm foarte bine că a existat în tabăra suveranista acest slogan „Turul 2 înapoi”, după ce turul 1 a fost câștigat. Pe primul loc la turul 1 s-a clasat Călin Georgescu, iar pe locul 2, Elena Lasconi. Oamenii s-au gândit, cum se poate din punct de vedere juridic să ataci și să ajungi în „turul 2 înapoi”. O serie de judecători, unii pensionari, doamna Lăcrămioara Axinte, care este un judecător pensionar din Botoșani, au început să îndemne lumea, și să sfătuiască oamenii care se uitau la ea pe TikTok, cum pot încerca prin intermediul instanțelor, să atace decizia de anulare a alegerilor prezidențiale.
Doamna a făcut live-uri pe TikTok, are și o aplicație prin care oamenii, pur și simplu, erau sfătuiți pas cu pas, cum pot depune aceste plângeri la cele 15 Curți de Apel din România.
La ce să ne așteptăm?
The Guardian ne spune că suntem într-un haos constituțional și legal. Este adevărat. Această decizie a Curții de Apel Ploiești, dă peste cap tot ceea ce s-a întâmplat din 6 decembrie până în prezent, în România.
Sunt mai multe reacții care au venit, inclusiv astăzi, cea mai importantă fiind a Curții Constituționale care, bineînțeles că, a luat foc, s-a urcat pe tavan și a început să se certe cu judecătorul, să-l acuze că a încălcat Constituția. Foarte probabil acest domn judecător va avea viață grea în perioada următoare, va fi anchetat cu siguranță, pentru că deja a fost sesizată inspecția judiciară.