7 octombrie 2024 - Alegeri Prezidențiale 2024

11 candidați respinși de BEC pentru alegerile prezidențiale. Care au fost motivele

Autor: Magda Gheorghita

BEC a respins 11 candidaturi la alegerile prezidențiale. Pe lângă Diana Șoșoacă, care și-a depus a doua oară candidatura și a fost respinsă pentru că nu a depus nicio listă de semnături și nici nu a depus alte documente decât cele din cazul primei candidaturi, invalidate de CCR, alți 10 aspiranți la Cotroceni au fost repinși, cei mai mulți dintre ei pentru că nu au avut un număr suficient de semnături.

Primul respins a fost Miron Cozma, independent, care a depus o cerere de candidatură și a cerut BEC să țină cont de listele pe care le-a lăsat la Autoritatea Electorală Permanentă în 2019, peste 300.000 de semnături, adunate în 50 de dosare.

Elena Tufecciu a depus o cerere de candidatură în numele AUR, care are deja alt candidat, pe George Simion, fără listă de susținători și fărăr propunerea de candidatură.

Gheorghe Ghelcea nu a depus listă de susținători.

Ion Popa, independent, nu a depus declarația de acceptare a candidaturii, declarația de avere, declarația de interse,  iar  declarația că nu a fost lucrător al securității și lista de susținători nu au îndeplinit condițiile de formă și fond.

Cristina Tufănoiu nu a depus nici listă de susținători, nici celelalte documente prevăzute de lege.

Oana Crețu, propusă de Partidul Social Democrat Unit a depus doar 24.060 de semnături de susținere.

Petru Mîndru, candidat independent, a depus doar o propunere de candidatură și o declarație de acceptare a candidaturii. Și el a cerut BEC să țină cont de liste de susținături depuse în trecut.

Răzvan Constantinescu, propus de Partidul Patriții Poporului român a depus doar 109.141 de semnături de susținere.

Maria Marcu a trimis pe mail o cerere de candidatură și o listă cu un susținător.

Candidatul cu cele mai multe semnături, dar insuficiente, a fost Ciprian-Romeo Mega, candidat independent, căruia BEC i-a validat 176.493 de semnături. Mega a anunțat că va face plângere la CCR, pentru că a depus peste 230.000 de semnături.

„Am privit-o atent pe doamna care mi-a comunicat rezoluția. M-a înduioșat vinovăția din privirea dumneaei, știind ca slujește un sistem bolnav. Mai bine ni s-ar fi spus clar că avem un candidat unic și câțiva figuranți care să mimeze jocul electoral. Am lăsat, sâmbătă, în custodia BEC, cutiile care conțin listele. Era un lucru elementar ca reprezentanții BEC să accepte solicitarea mea de a sigila, în prezența noastră, cutiile cu listele îndosariate, apoi să fie desigilate, tot în prezența mea sau a reprezentanților mei. O astfel de procedură ar fi fost obligatorie chiar într-un stat care vrea să mimeze cât mai credibil democrația. Semnăturile sunt toate valabile. Totodată, consider că societății i-ar fi fost utilă o dezbatere serioasă pe baza programelor propuse de candidați, nicidecum astfel de obstacole menite să descurajeze orice voce din afara sistemului. Cu toate acestea, aleg să am încredere în această instituție fundamentală a Statului.”, a trnsmis preotul Ciprian Mega într-un comunicat de presă.

Condițiile pe care trebuie să îndeplinească candidații se regăsesc în legea 370/2004 pentru Alegerea Președintelui României.

ART. 27

 (1) Propunerile de candidaţi pentru alegerea Preşedintelui României se depun la Biroul Electoral Central, cel mai târziu cu 50 de zile înainte de data alegerilor.

 (2) Propunerile se fac în scris şi vor fi primite numai dacă:

 a) sunt semnate de conducerea partidului sau a alianţei politice ori de conducerile acestora, care au propus candidatul sau, după caz, de candidatul independent;

 b) cuprind prenumele şi numele, locul şi data naşterii, starea civilă, domiciliul, studiile, ocupaţia şi profesia candidatului şi precizarea că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a candida;

 c) sunt însoţite de declaraţia de acceptare a candidaturii, scrisă, semnată şi datată de candidat, de declaraţia de avere, declaraţia de interese, de o declaraţie pe propria răspundere a candidatului în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, precum şi de lista susţinătorilor, al căror număr nu poate fi mai mic de 200.000 de alegători.

 (3) Lista susţinătorilor este un act public, sub sancţiunea prevăzută de art. 292 din Codul penal*). Lista sau listele susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, prenumele şi numele candidatului, precum şi prenumele şi numele, data naşterii, adresa, denumirea, seria şi numărul actului de identitate şi semnătura alegătorilor care susţin candidatura. În finalul listei persoana care a întocmit-o este obligată să facă o declaraţie pe propria răspundere prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor. Modelul listei susţinătorilor şi al declaraţiei pe propria răspundere sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

 (3^1) Lista susţinătorilor prevăzută la alin. (3) se depune într-un singur exemplar original la Biroul Electoral Central.

 (4) Propunerea de candidatură se depune şi se înregistrează la Biroul Electoral Central în 4 exemplare, un exemplar original şi 3 copii. Exemplarul original şi o copie se păstrează la Biroul Electoral Central, un altul se înaintează la Curtea Constituţională, iar al patrulea, certificat de preşedintele Biroului Electoral Central, se restituie depunătorului.

 (5) Declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia sunt înaintate, în termen de 24 de ore de la depunere, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

 (6) Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese ale candidaţilor se publică pe pagina de internet a Biroului Electoral Central, în termen de 48 de ore de la înregistrarea candidaturilor.

 (7) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi pentru candidaţii propuşi de către organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi pentru candidaţii propuşi de către alianţele electorale.

 (8) Apartenenţa politică a candidatului la partidul politic, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau la unul dintre membrii alianţei politice sau alianţei electorale care îl propune nu constituie o condiţie pentru a candida.