Cât a cheltuit BNR pentru a apara leul şi a evita o depreciere mai puternica în contextul turbulenţelor politice de dupa primul tur al alegerilor prezidenţiale şi caderea guvernului? Analiştii de la Erste estimeaza ca BNR a cheltuit în ultima saptamâna circa 6 mld. euro din rezervele valutare pentru a susţine leul
Autor: Claudia MedregaIntensificarea tensiunilor pe scena politică – după rezultatul surprinzător din primul tur al alegerilor prezidenţiale, demisia premierului Marcel Ciolacu şi ieşirea PSD de la guvernare – a stârnit agitaţie pe pieţele financiare, valutară şi monetară, iar cursul valutar a depăşit săptămâna trecută pentru prima dată pragul de 5 lei/euro, urcând până la 5,12 lei/euro, saltul fiind de aproximativ 3%.
Intensificarea tensiunilor pe scena politică – după rezultatul surprinzător din primul tur al alegerilor prezidenţiale, demisia premierului Marcel Ciolacu şi ieşirea PSD de la guvernare – a stârnit agitaţie pe pieţele financiare, valutară şi monetară, iar cursul valutar a depăşit săptămâna trecută pentru prima dată pragul de 5 lei/euro, urcând până la 5,12 lei/euro, saltul fiind de aproximativ 3%.
În piaţa financiară au început să apară estimări legate de costul crizei politice şi cât ar fi cheltuit banca centrală ca să apere leul şi să evite o depreciere mai puternică. Analiştii de la Erste estimează că, în ultima săptămână, BNR a cheltuit probabil aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale valutare pentru a susţine leul. În opinia lor, nivelul critic actual al cotaţiei leu/euro pentru BNR pare a fi 5,15, cursul valutar stabilizându-se la aproximativ 5,12 lei/euro. „România a fost săptămâna trecută în centrul atenţiei, după victoria candidatului prezidenţial de extremă dreapta, George Simion, în primul tur de scrutin, care a dus la căderea guvernului. Ca răspuns, leul românesc a depăşit nivelul ţintă al băncii centrale de 5 lei pentru un euro. Pe parcursul ultimei săptămâni, BNR a cheltuit probabil aproximativ 6 miliarde de euro din rezervele sale valutare pentru a susţine leul. Nivelul critic actual pentru BNR pare a fi 5,15, leul stabilizându-se la aproximativ 5,12, reflectând o depreciere de aproximativ 2,8% faţă de săptămâna precedentă”, se arată într-o analiză a grupului austriac Erste, care controlează pe piaţa românească BCR, a doua cea mai mare bancă după active.
Citește continuarea pe zfcorporate.ro