Investiţiile internaţionale uriaşe din Ungaria, în special din sectorul auto, nu au adus o epoca de aur pentru subcontractorii şi furnizorii mici şi medii locali

Autor: Catalina Apostoiu

În ultimii ani, tot mai mulţi giganţi auto internaţionali au apărut în Ungaria, mulţi aşteptându-se ca sosirea lor să aducă un progres în sectorul furnizorilor interni.

În ultimii ani, tot mai mulţi giganţi auto internaţionali au apărut în Ungaria, mulţi aşteptându-se ca sosirea lor să aducă un progres în sectorul furnizorilor interni.

Mulţi consideră că apariţia ma­sivelor in­ves­tiţii internaţionale în general a adus o epocă de aur pen­tru companiile mici şi mijlocii ma­ghia­re care operea­ză ca subcontrac­tori şi furnizori. Însă chiar aşa stau lucru­rile? se întreabă Portfolio. În ce măsură caută aceşti giganţi interna­ţio­nali produsele şi serviciile parte­nerilor maghiari?

Realitatea este mai nuanţată: aşteptările internaţionale stricte, con­curenţa strânsă şi consideraţiile de sustenabilitate înseamnă împreună un prag de intrare ridicat pe care doar cele mai pregătite companii autohtone îl pot depăşi.

Conform experienţei Logicon Invest, care oferă soluţii de curăţare a ambalajelor şi de logistică, cel mai ma­re avantaj competitiv al IMM-urilor ma­ghiare constă în flexibilitate, apli­carea tehnologiilor inovatoare şi ex­ploatarea resurselor locale, în special atunci când acestea sunt combinate cu operaţiuni sustenabile, a declarat pentru Portfolio Tamas Pirint, di­rectorul general al companiei.

Apariţia investiţiilor internaţio­nale în industria auto, în special în fabricile de mari dimensiuni, poate da un impuls semnificativ reţelelor de furnizori. Cu toate acestea, susţine Tamas Pirint, ideea că acest lucru ar însemna în mod automat o epocă de aur pentru întreprinderile mici şi mijlocii autohtone este o viziune prea idealizată: în lanţurile de aprovizio­nare globalizate, marile companii impun condiţii extrem de stricte de calitate, preţ şi livrare şi preferă adesea furnizorii internaţionali.

Deşi produsele şi serviciile furni­zorilor maghiari sunt căutate, în spe­cial în zonele cu avantaje regionale deo­sebite, concurenţa este extrem de acerbă, iar doar companiile care oferă calitate, inovaţie şi fiabilitate re­marcabile se pot integra perma­nent în acest lanţ.

Care sunt domeniile în care furnizorii maghiari pot fi competitivi şi care sunt principalele avantaje com­petitive ale companiilor maghiare?

Potrivit directorului general al companiei maghiare Logicon Invest, competitivitatea furnizorilor maghiari este evidentă în principal în industria auto, de obicei în domeniile fabricării de componente de precizie, soluţiilor mecanice specializate şi serviciilor logistice locale.

Tamas Pirint adaugă că există de asemenea o oportunitate remarcabilă în aplicarea digitalizării şi automatizării industriale, unde adaptarea rapidă şi eficienţa din punct de vedere al costurilor reprezintă avantaje semnificative.

Poziţia geografică a Ungariei, forţa de muncă bine pregătită şi nivelurile relativ favorabile ale costurilor contribuie de asemenea la competitivitate, mai precizează acesta.

A deveni furnizor pentru producătorii multinaţionali este de obicei un proces extrem de dificil şi lung, care necesită o pregătire şi resurse semnificative din partea companiilor. Marile companii selectează subcontractanţii pe baza unui set strict de criterii, fiind aleşi doar cei care îndeplinesc aşteptările lor în toate aspectele.

În timpul procesului de selecţie, clienţii caută în primul rând sisteme de asigurare a calităţii la nivel înalt, precizie în livrare, preţuri competitive şi stabilitate financiară.

Companiile mari efectuează audituri detaliate ale furnizorilor, susţine Tamas Pirint, evaluând nu doar capacităţile actuale, ci şi potenţialul viitor. Dezvoltarea şi inovarea continuă devin aspect din ce în ce mai importante. În acelaşi timp, sustenabilitatea şi tehnologiile ecologice nu mai sunt doar avantaje de piaţă, ci cerinţe din ce în ce mai fundamentale în selectarea furnizorilor.