28 aprilie 2025 - Marcel Ciolacu

Ciolacu a schimbat şeful CNAS, una dintre cele mai importante instituţii, cu un buget anual de 77 de mld. de lei. Horaţiu-Remus Moldovan îi va lua locul Valeriei Herdea

Autor: Georgiana Mihalache

Medicul Valeria Herdea a fost revocată de premierul Marcel Ciolacu din funcţia de preşedintă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), una dintre instituţiile-pilon din sistemul medical, cu buget anual de 77 mld. lei. Decizia a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. La conducerea CNAS a fost numit un alt medic, Horaţiu Remus Moldovan,[...]

Medicul Valeria Herdea a fost revocată de premierul Marcel Ciolacu din funcţia de preşedintă a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), una dintre instituţiile-pilon din sistemul medical, cu buget anual de 77 mld. lei. Decizia a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.

La conducerea CNAS a fost numit un alt medic, Horaţiu Remus Moldovan, care a ocupat în ultimii doi ani funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. El este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie Tîrgu-Mureş, în 2003.

Revocarea din funcţie a medicului Valeria Herdea vine la nici un an jumătate de la numirea sa în funcţie, de către acelaşi prim-ministru Ciolacu. În ianuarie 2024 îşi începea Valeria Herdea mandatul la conducerea CNAS.

Casa de Asigurări de Sănătate a avut în cei 26 de ani de la înfiinţare nu mai puţin de 31 de schimbări la conducere, cu mandate foarte scurte ale celor care au ocupat scaunul de preşedinte. Dacă unii dintre preşedinţii Casei au avut mandate de doi ani – doi ani jumătate, alţii au stat doar câteva luni, fie asigurând interimatul, fie au fost revocaţi odată cu schimbările de guverne din sfera politică.
În plus, de-a lungul anilor, unii dintre şefii CNAS au intrat chiar în vizorul anchetatorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Ziarul Financiar scria în 2020 faptul că la o căutare pe Google după cuvintele-cheie „şef CNAS anchetă“ obţii două rezultate – Lucian Duţă, fost şef al Casei între anii 2010 şi 2012, acuzat că a luat mită de 9 mil. euro, şi Vasile Ciurchea, fostul şef al Casei de Asigurări de Sănătate din 2019, acuzat de un prejudiciu de 16 mil. euro.
Anchetele care se desfăşoară la nivelul oficialilor care conduc sistemul public de sănătate din România încep să ofere răspunsuri la întrebarea de ce spitalele publice nu livrează servicii de calitate pentru pacienţi şi de multe ori nici măcar condiţii de igienă minimă, cu toate că în ultimii 6 ani bugetul Sănătăţii s-a dublat. Citiţi aici articolul ZF din 2020.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are pe masă 77,2 mld. lei (o creştere de 7%), potrivit proiectului de buget pe anul 2025. Suma este de trei ori mai mare faţă de acum zece ani, când la bugetul Casa de Asigurări intrau circa 23 mld. lei.

Mare parte din buget, adică circa 65 mld. lei, este susţinută din contribuţiile asiguraţilor şi ale angajatorilor. Din bugetul Casei, 24 mld. lei merg către medicamente, o creştere de 5% de la an la an, iar la spitale ajung 16,3 mld. lei, o scădere de 1% pentru unităţile sanitare cu paturi.

Horaţiu Remus Moldovan este medic primar de medicina muncii şi înainte de a deveni secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în 2023, a lucrat în Spitalul Judeţean Târgu-Mureş. Vedeţi aiciCV-ul său, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ