Criza politica în direct: Premierul Ciolacu lasa sa se înţeleaga ca daca miniştri PNL şi PNL ies de la guvernare, el îşi da demisia din funcţia de premier
Autor: Ziarul FinanciarPremierul Marcel Ciolacu a lăsat să se înţeleagă că dacă miniştri PNL şi PNL ies din guvern, el îşi dă demisia din funcţia de prim-ministru, ceea ce ar declanşa o criză politică majoră. Luni seară, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a anunţat dintr-o dată, printr-un mesaj video, că PNL iese de la guvernare, dar că, pentru[...]
Premierul Marcel Ciolacu a lăsat să se înţeleagă că dacă miniştri PNL şi PNL ies din guvern, el îşi dă demisia din funcţia de prim-ministru, ceea ce ar declanşa o criză politică majoră.
Luni seară, Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a anunţat dintr-o dată, printr-un mesaj video, că PNL iese de la guvernare, dar că, pentru buna funcţionare a coaliţiei şi stabilitatea politică, PNL îşi va menţine miniştrii în guvernul Ciolacu.
Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă sunt doi dintre candidaţii pentru funcţia de preşedinte al României la alegerile de la finalul anului.
Criza politică de acum va arunca situaţia bugetară în aer, în condiţiile în care România se confruntă cu un derapaj bugetar fără precedent, care este urmărit de pieţele financiare internaţionale.
PNL şi PSD s-au aliat pentru a forma guvernul şi a asigura stabilitatea politică a României, în condiţiile în care, de 3 ani, România stă cu un război la graniţă, cu tensiuni geopolitice fără precedent şi cu începutul unei stagnări economice în Europa care se îndreaptă şi către România.
PSD cere PNL să fie responsabil la guvernare
PSD face apel la PNL să manifeste maturitate politică şi să trateze cu responsabilitate obligaţiile pe care le are în calitate de partid aflat la guvernare.
„Indiferent de mizele şi de orgoliile politice pe care le pot avea unii politicieni, un partid aflat la conducerea ţării are obligaţia faţă de cetăţeni de a asigura buna funcţionare a statului şi a guvernării. Aşadar, indiferent cât de intensă este competiţia electorală, partidele din Coaliţia de guvernare au obligaţia de a menţine un minim dialog pentru a putea lua deciziile executive de care are nevoie România pe parcursul acestor alegeri până la formarea unei alte majorităţi parlamentare şi până la învestirea unui nou guvern”, se arată într-un comunicat transmis de PSD.
Conform social-democraţilor, declaraţiile politice care pun sub semnul întrebării capacitatea de funcţionare a Guvernului pot afecta profund economia naţională, încrederea investitorilor şi, în ultimă instanţă, viaţa cetăţenilor: „Un partid aflat la guvernare nu poate lua decizii doar pe baza calculelor electorale. Miza nu e cât de mult poate câştiga electoral PNL prin anunţul că rupe Coaliţia, dar rămâne la guvernare. Miza e despre cât de mult poate pierde România, în urma unor astfel de declaraţii”.
PSD e de părere că „anunţul USR privind depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului arată fundătura la care duce acest joc electoral pueril. PNL ar putea fi pus în postura de a-şi sancţiona propriii miniştri printr-un vot în Parlament şi de a provoca un blocaj total în funcţionarea României”.
Reacţia PSD la declaraţiile lui Nicolae Ciucă: Nu poţi să spui că eşti de la guvernare, dar stai să-ţi păzeşti partenerii. Să ne păzească pentru ce?
„Nu poţi să spui că eşti de la guvernare, dar stai să-ţi păzeşti partenerii. Să ne păzească pentru ce?”, spune preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu, ca reacţie la afirmaţiile lui Ciucă: „Dacă pleci de undeva, îţi iei catrafusele, deschizi uşa şi închizi uşa după tine”.
Întrebat, marţi, despre afirmaţiile preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, conform căruia liberalii renunţă la coaliţia cu PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Daniel Suciu, a spus că are puţină experienţă politică, fiind şi destul de tânăr, dar încearcă să înţeleagă „cum poţi să pleci de la guvernare, dar în acelaşi timp să fii la guvernare. Eu încă de aseară mă tot gândesc cum să ies din această dilemă foarte complicată. Eu nu înţeleg”.
„Şi vă spun că, de exemplu, aseară, că se leagă lucrurile. Aseară cei de la PNL în judeţul Bistriţa-Năsăud au avut o şedinţă după anunţul domnului Ciucă şi ghiciţi ce au decis. Nu să-şi rupă hainele cât suntem noi de neparteneri, ci să propună un nou secretar de stat la Ministerul Economiei. Acum, dacă n-ar fi de râs, zău că ar fi un anunţ foarte neexperimentat, pentru că toată lumea din această ţară înţelege că dacă pleci de undeva, îţi iei lucrurile, catrafusele, deschizi uşa şi închizi uşa după tine. Nu poţi să spui că eşti de la guvernare, dar stai să-ţi păzeşti partenerii. Să ne păzească pentru ce? Pentru că astăzi, de exemplu, am avut şedinţă de plen în care aproape toate proiectele de legi au trecut aproape în unanimitate, împreună cu cei de la Partidul Naţional Liberal”, a adăugat Suciu.
Acesta a menţionat că parlamentarii PNL au votat în comisii, cu o singură excepţie, împotriva acordării a 5.000 de euro pentru repatrierea cetăţenilor decedaţi în străinătate.
Chestionat mai departe dacă PSD i-a întrebat pe liberali ce au vrut să zică cu anunţul lui Ciucă, social-democratul a răspuns: „Vă mărturisesc că sediul materiei nu ştiu unde să-l găsesc la Partidul Naţional Liberal. Înţeleg că domnul preşedinte Ciucă a făcut acel anunţ. N-am înţeles foarte multe şi foarte bine, dar cred că ar trebui să mergem pe fir cine a scris acel statement”.
La întrebarea dacă este vorba despre o rupere politică, nu şi instituţională, Suciu a afirmat: „vă rog şi pe dumneavoastră, dar şi pe cei de la PNL, să ne explice, tactic, operativ, cum poţi să rupi o alianţă de guvernare, dar să-ţi rămână miniştrii în continuare în guvern, să-ţi rămână secretarii de stat”.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat luni că liberalii renunţă la coaliţia cu PSD: „Are în ADN-ul său abuzul de putere, coaliţia noastră de guvernare cu PSD se opreşte aici, a spus Ciucă. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor”.
USR anunţă moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu
Preşedinta USR Elena Lasconi a anunţat că USR va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu. „Hai să vedem cât curaj aveţi, domnule Ciucă”, spune Lasconi.
„Am cunoscut mii de soldaţi, am fost şi în teatrul de operaţii din Afganistan şi sunt mândră de militarii noştri. Sunt pricepuţi şi curajoşi. Domnul Ciucă e politician şi vrea să ajungă primul ostaş în fruntea ţării. Hai să vedem cât curaj aveţi, domnule Ciucă! Sunt pe drum înspre Parlament ca să lucrez împreună cu colegii mei la moţiunea de cenzură prin care să dăm jos Guvernul, în frunte cu Ciolacu. Hai cu curaj, cu onestitate şi respect. Faceţi din cuvintele astea fapte! Semnaţi moţiunea de cenzură a USR!”, susţine Elena Lasconi.
Ea îi transmite lui Ciucă: Ne vedem în Parlament.
„Altfel, rămâneţi ipocriţi, mincinoşi, cu comportament de amante care ştiu că sunt înşelate, care îşi mai iau şi o smetie peste ceafă, dar care rămân în relaţie, adică la guvernare, pentru bani şi privilegii. Haideţi cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”, a adăugat Lasconi.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat luni că liberalii renunţă la coaliţia cu PSD. Are în ADN-ul său abuzul de putere, coaliţia noastră de guvernare cu PSD se opreşte aici, a spus Ciucă. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor, a precizat şeful PNL.
Adio, dar rămân cu tine: Nicolae Ciucă anunţă solemn că rupe alianţa cu PSD, dar că rămâne la guvernare. Marţi se aşteaptă reacţiile de pe piaţa bursieră şi piaţa valutară. România are nevoie să împrumute sume mari de bani anul acesta
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat luni că liberalii renunţă la coaliţia cu PSD. Are în ADN-ul său abuzul de putere, coaliţia noastră de guvernare cu PSD se opreşte aici, a spus Ciucă. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor, a precizat şeful PNL.
Marţi sunt aşteptate reacţiile investitorilor şi evoluţia Bursei de la Bucureşti, în contextul în care România are nevoie de sume mari pe care să le împrumute în acest an. Doar deficitul bugetar, fără rostogolirea datoriei vechi, înseamnă împrumuturi de 120 mld. lei (25 mld. euro). Necesarul de finanţare pentru România, adică deficitul bugetar, împreună cu dobânzile la datorie şi refinanţarea datoriei vechi merge spre 200 mld. lei în 2024, adică 40 mld. euro.
Nu este clar însă în acest moment cum ar mai funcţiona guvernul, din moment ce coaliţia de guvernare s-a rupt. Nicolae Ciucă nu a explicat, în postarea de pe o reţea de socializare, ce înseamnă că s-a rupt coaliţia şi care vor fi relaţiile între mebrii executivului, format în acest moment din PSD şi PNL.
Nicolae Ciucă a transmis un mesaj public în care explică de ce a luat decizia privind coaliţia cu PSD.
„Nu comentez decizia CCR, dar consecinţele ultimei decizii pun un mare semn de întrebare privind democraţia din România. Pentru prima dată in istoria României o majoritate de cinci judecatori, din care patru numiţi de PSD, a decis că cineva nu poate candida. Practic a fost eliminat la masa verde un adversar politic. Acest lucru mă preocupă pe mine şi cred că şi pe orice cetăţean care vrea ca România să rămână un stat democratic. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru că PSD are în ADN-ul sau abuzul de putere şi comportamentul de partid-stat. Astăzi, elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituţii de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Mă voi asigura că acest lucru nu se va întâmpla şi România nu va intra total pe mâna PSD. Este o datorie de onoare şi credinţă faţă de ţara noastră”, a spus Nicolae Ciucă.
Liderul PNL a mai spus că liberalii vor rămâne în Executiv pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor.
„Coaliţia noastră de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câştiga alegerile. Sigur că PSD şi-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă:- pentru a reintroduce cota progresivă, – pentru a subordona justiţia şi instituţiile statului, – pentru a direcţiona resursele financiare ale bugetului în acţiuni populiste şi către clientela din partid. Acest lucru nu se va întâmpla. Ar fi complet iresponsabil din partea noastră să părăsim terenul de luptă şi să îi lăsăm să înainteze în direcţia pe care au luat-o”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Preşedintele PNL a vorbit şi despre demersurile pentru sancţionarea legală a tuturor partidelor extremiste, şovine şi antisemite.
„Pe de altă parte, apreciem demersurile pentru sancţionarea legală a tuturor partidelor extremiste, şovine şi antisemite. Aceasta este calea corectă pentru a contracara influenţa acestor curente periculoase. Cu toate acestea, noi credem în limitarea influenţei extremismului prin convingerea românilor să voteze opţiunile democratice. Reacţia solidară a populaţiei pe tema deciziei CCR este cu democraţia, nu cu o persoană extremista. Stimaţi români,Toată România vrea să trăiască într-o ţară prosperă şi liberă, nu într-un stat prizonier al PSD sau al oricărui alt partid. Direcţia democraţiilor consolidate precum şi statutul de tara membra NATO, UE şi a parteneriatului transatlantic reprezinta singura cale pentru România. Pentru că aceasta înseamnă libertate, democraţie, garantarea drepturilor cetăţeneşti şi bunăstare! Mai sunt mai puţin de două luni până la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Îi putem opri atunci, altfel va fi prea târziu”, a precizat Nicolae Ciucă în mesajul video transmis luni.