Marcel Ciolacu si Ilie Bolojan au recunoscut ca tara noastra este într-o situatie periculoasa. România nu a luat nicio decizie pentru întarirea parteneriatului strategic cu SUA
Autor: Sorina MateiLa mai bine de 4 luni după ce au acceptat anularea alegerilor prezidențiale, dar n-au prezentat dovezi concludente, Marcel Ciolacu, dar și Ilie Bolojan au recunoscut astăzi că România este într-o situație periculoasă. „Am luat niște decizii greșite, ca să nu spun proaste, să fiu elegant. Şi am pus umărul la crearea unei situații periculoase,[...]
- Ciolacu: Am pus umărul la crearea unei situații foarte periculoase.
- Bolojan: Este clar un clivaj important în societate.
- Predoiu: Trebuie să găsim o cale de a comunica cu SUA.
La mai bine de 4 luni după ce au acceptat anularea alegerilor prezidențiale, dar n-au prezentat dovezi concludente, Marcel Ciolacu, dar și Ilie Bolojan au recunoscut astăzi că România este într-o situație periculoasă.
„Am luat niște decizii greșite, ca să nu spun proaste, să fiu elegant. Şi am pus umărul la crearea unei situații periculoase, nu neapărat pentru actul de guvernare, unei situații foarte periculoase României. Acesta este adevărul și trebuie să realizăm întotdeauna că prezentul e o consecință a trecutului și dacă avem capacitatea, totuși, de a nu mai repeta aceste greșeli și de a nu mai intra în aceleași scenarii impuse de către anumite persoane care au anumite interese directe, mai ales să influențeze deciziile oamenilor politici”, a spus Ciolacu.
Într-un interviu, Ciolacu a făcut apropo la decizia de anulare a alegerilor prezidențiale, spunând că s-a încercat mai întâi o anulare prin renumărare, adică au fost mai multe scenarii. Astăzi mai face un pas Ciolacu să se extragă din poveste. Ne spune că s-a creat o situație periculoasă și prezentul este o consecință a trecutului.
Ei au creat această situație periculoasă pe care o constată, pentru că Ilie Bolojan în această ședință CSAT are câteva propoziții despre problema noastră cu Statele Unite. Deci în acest moment, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, deci organismul administrativ care gestionează securitatea națională și apărarea României, ne spune că pentru a răspunde eficient noilor provocări geopolitice este necesar ca România să adopte o strategie proactivă. În relația bilaterală cu SUA, în vederea menținerii unei prezențe militare americane consistente pe teritoriul României, esențială pentru interesele de securitate ale țării noastre, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, în special pe flancul estic, rămâne o prioritate.
Emisarul special, o nouă funcție în statul român
Avem o problemă cu Statele Unite, ba chiar se dorește întărirea parteneriatului strategic cu SUA și aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul securității și apărării naționale, dar n-au luat nicio măsură. Problema cu Emil Hurezeanu este în continuare în discuție. Este susținut în continuare de Ilie Bolojan, deși nu este votat de nimeni. Nici pe Muraru nu vrea să-l schimbe Bolojan, dar constată că este un clivaj în societate.
O să vedem săptămâna viitoare care o să fie emisarul special, pentru că ar trebui să se înființeze o funcție, ceva care nu a mai existat până acum în statul român, un personaj pe care să-l trimitem în Statele Unite și care să gestioneze relația României cu administrația republicană. Ei au mers pe vechea variantă perdantă. N-au în acest moment niciun contact cu partidul republican la vârf, cu administrația Trump și acest om trebuie să gestioneze relația guvernului cu America, relația președinției cu America și în general, relația statului român cu America.