Premierul Marcel Ciolacu cauta variante pentru reducerea cheltuielilor bugetare care au scapat de sub control şi spune ca nu creşte taxele în 2025 pentru reducerea deficitului bugetar. Nimeni din mediul de business nu-l crede
Autor: Razvan BoteaMarcel Ciolacu, al cărui rol după alegeri este necunoscut azi, a promis, în mai multe rânduri, că taxele nu vor creşte, ci se va umbla la cheltuieli.
♦ Premierul Ciolacu: Executivul negociază un acord cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului prin eficientizarea cheltuielilor şi nu prin creşterea taxelor din 2025 ♦ Mediul de afaceri spune că nu crede până nu vede planul. Analiştii financiari sunt de părere că o creştere a taxării începând cu 2025 este inevitabilă pentru atenuarea deficitului bugetar, care va sări anul acesta de 7% din PIB.
Marcel Ciolacu, al cărui rol după alegeri este necunoscut azi, a promis, în mai multe rânduri, că taxele nu vor creşte, ci se va umbla la cheltuieli. Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal, i-a spus premierului în exerciţiu, mai direct, mai pe ocolite, în fraze presărate prin rapoarte, că problema bugetului nu este a cheltuielilor, ci a veniturilor. Cum ai venituri în plus dacă nu majorezi taxele şi cum să crezi că problema unei colectări mai bune se va rezolva în 2025, când ea nu este rezolvată de atâta amar de ani?
Dan Bucşa, economist-şef la UniCredit Londra, rezumă plastic această poveste: „Cred că TVA-ul va creşte. S-a discutat deja cu instituţiile financiare internaţionale şi ştiu asta de la instituţiile financiare. Dacă vă mai spune vreun politician anul ăsta că nu cresc la anul impozitele, să ştiţi că minte, oricare ar fi el, de la prim-ministru, până la ultimul angajat al guvernului. Vor creşte sigur, probabil începând cu TVA“.
Citește continuarea pe zfcorporate.ro