30 ianuarie 2025 - Marcel Ciolacu

Un buget 2025 facut pornind de la cheltuieli: guvernul Ciolacu 2 presupune ca va majora veniturile cu 16%, foarte puţin probabil, ca sa se încadreze în deficitul de 7%. Creşterea cheltuielilor bugetare ar urma sa fie de 10%, pâna la 802 mld. lei

Autor: Razvan Botea

Guvernul Marcel Ciolacu face un buget în 2025 pornind de la cheltuieli, majoritatea practic bugetate prin creşterile din anii anteriori, cum ar fi salariile sau pensiile.

Guvernul Marcel Ciolacu face un buget în 2025 pornind de la cheltuieli, majoritatea practic bugetate prin creşterile din anii anteriori, cum ar fi salariile sau pensiile.

Astfel, veniturile creionate trebuie să crească cu 16%, ca să se încadreze în ţinta de deficit de 7% din PIB. Creşterea de venituri ar urma să vină din creşterea economică nominală de 9%, din creşterea salariului minim şi din îmbunătăţirea colectării la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF)

Executivul presupune că veniturile vor creşte mai mult decât cheltuielile, iar deficitul bugetar va fi cel promis, adică 7% din PIB. Pe de altă parte, după derapajul bugetar din 2024 cheltuielile totale ar urma să frâneze de la o creştere de 20% la un avans de numai 10% în 2025, astfel ca bugetul total de cheltuieli al guvernului Marcel Ciolacu ar fi de 802 mld lei.

În consecinţă, deficitul bugetar va fi de 135 mld. lei, în scădere cu aproape 2% din PIB faţă de 2024.

Guvernul le promite Comisiei Euro­pene, creditorilor şi agenţiilor de rating că se va menţine în ţinta de deficit de 7%, conform planului fiscal-bugetar agreat cu Comisia Europeană. Cheltuielile cu salariile buge­tarilor ar urma să fie îngheţate, dar totuşi ar creşte cu 5% în sume absolute, iar ca pondere în PIB ar scădea.

Pe de altă parte, nivelul investiţiilor din 2025 este pro­gramat la 7,5% din PIB, adică circa 150 mld. lei, atât din fonduri europene, cât şi din bugetul naţional.

Ministerul de Finanţe va publica în seara aceasta proiectul de buget pe 2025, în transparenţă decizională.

Planificarea bugetară va fi aprobată în şedinţa de guvern de sâmbătă, votul final urmând să fie dat în parlament pentru cea mai importantă lege dintr-un an, Legea buge­tului de stat şi a asigurărilor sociale.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ