Banii vorbesc: Ce dezvaluie datele AEP despre jocurile din spatele campaniilor electorale
Autor: Sorina MateiTrece și prima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale – și deja avem oficial primele contribuții și cheltuieli ale candidaților în această a doua încercare de a ajunge la Palatul Cotroceni. Datele Autorității Electorale Permanente arată că în această primă săptămână toți candidații au cheltuit cu 70% mai puțin bani decât au aruncat în[...]
- În prima săptămână de campanie, candidații au cheltuit cu 70% mai puțin bani decât în noiembrie 2024.
- Crin Antonescu și Victor Ponta – conduc la contribuții și cheltuieli în prima săptămână de campanie.
- 84% din bani s-au cheltuit în prima săptămânăpentru servicii online.
Trece și prima săptămână de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale – și deja avem oficial primele contribuții și cheltuieli ale candidaților în această a doua încercare de a ajunge la Palatul Cotroceni. Datele Autorității Electorale Permanente arată că în această primă săptămână toți candidații au cheltuit cu 70% mai puțin bani decât au aruncat în precedenta campanie din noiembrie 2024.
Deci – partidele au sărăcit. Iar topul contribuțiilor și cheltuielilor arată că fruntași sunt Crin Antonescu și Victor Ponta. La strâns și risipit bani.
Ce spun datele AEP despre ce se întâmplă cu adevărat în această campanie?
E un principiu în jurnalismul de investigație: follow the money. Tot timpul traseul banilor arată ce se întâmplă cu adevărat într-o anchetă pe care o urmărești. Așa se întâmplă și acum, pentru că Autoritatea Electorală Permanentă, pe perioada oficială de campanie electorală, prezintă în fiecare vineri contribuțiile și cheltuielile candidaților la președinție către Autoritatea Electorală Permanentă, toți acești bani urmând să fie decontați din bugetul public. Deci nu degeaba ei declară aceste sume.
Ce ne arată? Pentru că lucrurile sunt împărțite în trei capitole: Cât au strâns într-o săptămână candidații la președinție, cât au cheltuit într-o săptămână și unde s-au dus banii. Deci banii vorbesc și ne spun că în prima săptămână ei au cheltuit mai puțin decât în prima săptămână din precedenta campanie, adică în noiembrie 2024, cu 70% mai puțin. Asta înseamnă că au cheltuit 2,7 milioane de euro față de 9,4 milioane de euro cât au cheltuit în precedenta campanie în 2024. Asta ne arată câți bani au dat Ciolacu și Domnul Ciucă pe campanile lor. Ne aducem aminte de povestea, de exemplu, cu panourile prin toată țara cu Domnul Ciucă.
Ce ne mai arată? Pe povestea cu contribuțiile, pentru că avem banii pe Crin Antonescu, PSD-ul a dat bani din subvenție, adică din buget, au mers spre campania lui Crin Antonescu, de 3,1 milioane de euro, bani pe care PSD-ul, Partidul Social Democrat, i-a dat din subvenția sa pentru campania lui Antonescu. Al doilea cotizant la Crin Antonescu nu este Partidul Național Liberal și aici nu ar trebui să ne surprindă, ci UDMR, bani din donații și cotizații. Al treilea cotizant, la o diferență mare de Partidul Social Democrat, este Partidul Național Liberal cu doar 400 de mii de euro. PSD-ul trage mai mult pentru Crin Antonescu, este dispus să sacrifice mai mulți bani de la partid, ca Antonescu să ajungă președinte.
Ce ne mai arată e că Victor Ponta este pe locul doi la contribuții, adică bani strânși. Într-o săptămână a strâns două milioane de euro din împrumuturi, dacă putem să lăsăm primul carton. Al treilea este George Simion, campanie la care a cotizat, deci el și-a strâns banii din contribuțiile AUR, un milion de euro, dar nu din subvenția de la partid, sunt din împrumuturi, aici este foarte interesant, de la persoane fizice și juridice. Asta înseamnă că Partidul AUR s-a împrumutat de la persoane fizice și juridice, adică firme, ca să-i susțină campania lui George Simion.
Pe locul patru îl avem pe Nicușor Dan, care a strâns din împrumuturi 630 de mii de euro. Și pe locul șapte îl vedem pe Daniel Funeriu și Lavinia Șandru, din venituri proprii, iar pentru Elena Lasconi vedem că USR-ul a dat din subvenție doar 24 de mii de euro, de la începutul oficial a acestei campanii electorale. Asta ne arată că USR-ul de la început nu voia să o susțină pe Lasconi pentru că a dat foarte puțini bani față de cât are USR-ul ca subvenție de la buget.
La capitolul cheltuieli declarate în prima săptămână de campanie electorală, vedem acea diferență uriașă față de noiembrie 2024. Probabil în 2024 au fost cea mai costisitoare campanie din ultimii zeci de ani din România. Candidatul care are cele mai mari cheltuieli în prima campanie este Crin Antonescu, pe primul loc. Pe locul 2 noi se credea că este Nicuşor Dan, dar nu este, este Victor Ponta, care a cheltuit 878.000 de euro. Pe locul 3 este Nicuşor Dan și pe 4 Elena Lasconi în această primă săptămână, 23.800 de euro.
Elena Lasconi n-a venit cu niciun ban în această campanie. Banii pentru campanie sunt banii de la USR, ceea ce cumva explică scandalul de acum, apropo de oprirea cheltuielor pentru ea. Important la USR va fi mandatarul financiar. Dacă mandatarul financiar este de partea lui Lasconi, foarte probabil Lasconi își va susține campania din banii partidului. Dacă mandatarul financiar nu este de partea ei, nu va putea să susțină, decât din funduri proprii, această campanie.
Referitor la virarea acestor bani. Foarte mult s-au dus, 84% din cheltuiele din prima săptămână de campanie electorală prezidențială, pe online. Deci nu pe televizor, nu pe panouri, ci pe online, 84% și doar 8% pe publicitate radio-tv, aproape 1 milion de lei tipărituri, inclusiv afișe electorale.
Interesant este că PSD-ul care, vedem că a băgat foarte mulți bani în Crin Antonescu, folosește infrastructura de firme pe care a folosit-o în trecut și o folosește Marcel Ciolacu și o folosește de obicei și Partidul Social-Democrat. Sunt cam aceleași firme cu care jonglează banii publici și Partidul Social-Democrat. Interesant este și că la Victor Ponta întâlnim niște firme, RTV-ul lui Sebastian Ghiță către care a dat 1 milion de lei, adică aproape 200 de mii de euro doar într-o săptămână, dar întâlnim și o firmă care în trecut i-a făcut campanie lui Mircea Geoană la precedenta campanie din decembrie 2024. Asta îți arată că avem anumiți jucători pe piață care stau în spatele candidaților, care în campania trecută au fost în spatele lui Mircea Geoană iar acum sunt în spatele lui Victor Ponta.