17 octombrie 2024 - Partide Neparlamentare

Bancile centrale ale lumii nu mai urmeaza calea trasata de Fed. BCE, care a început ieftinirea creditului înaintea bancii centrale americane, scade şi mai mult costul finanţarii în euro. O pauza ar fi fost considerata de unii drept o noua eroare de politica

Autor: Catalina Apostoiu

♦ Este pentru prima dată în ultimii 13 ani că BCE reduce dobânzile în şedinţe consecutive. În trecut, pieţele de acţiuni ale lumii urmăreau direcţia setată de Wall Street, iar băncile centrale se mişcau în linie cu banca centrală americană (Fed), în caz contrar suferind consecinţe dramatice. Acum, marile economii sunt în poziţii foarte diferite,[...]

Este pentru prima dată în ultimii 13 ani că BCE reduce dobânzile în şedinţe consecutive.

În trecut, pieţele de acţiuni ale lumii urmăreau direcţia setată de Wall Street, iar băncile centrale se mişcau în linie cu banca centrală americană (Fed), în caz contrar suferind consecinţe dramatice. Acum, marile economii sunt în poziţii foarte diferite, iar drept urmare multe bănci centrale se mişcă în ritmuri diferite, sau chiar în direcţii diferite, scrie Bloomberg.

Fed-ul a majorat cu întârziere dobânzile când inflaţia a urcat puternic, acţionând la fel pentru a le reduce când aceasta s-a moderat. Banca Centrală Europeană a început să reducă dobânzile înaintea Fed, iar acum, cu inflaţia scăzând şi economia suferindă, aceasta a decis să scadă şi mai mult costurile finanţării.

BCE a redus ieri dobânda pentru de­pozite cu 25 de puncte bază la 3,25% pentru a doua şedinţă con­se­cu­tiv în octombrie şi pentru a treia oară în acest an după ce ultimele date au arătat că scăderea rapidă a inflaţiei es­te dublată de o economie în de­te­ri­orare. La doar cinci săptămâni du­pă ulti­ma reducere, analiştii chestio­naţi de Bloomberg anticipaseră în una­ni­mitate că dobânda la depozite va fi redusă cu un alt sfert de punct, la 3,25%.

Este pentru prima dată în ultimii 13 ani că BCE reduce dobânzile în şedinţe consecutive.

În timp ce inflaţia se situează acum sub 2% pentru prima dată din 2021, perspectivele economiei zonei euro sunt din ce în ce mai sumbre, aceasta rămânând cu mult în urma celei americane doi ani la rând.

Ultimele date, inclusiv privitoare la producţia industrială şi creditarea bancară, indică noi probleme în lunile care urmează. Iar o piaţă a muncii excepţional de rezilientă începe de asemenea să înregistreze unele fisuri.

Factorii de risc, între timp, abundă, de la propria campanie de ieftinire a creditului a Fed, la rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA şi ostilităţile din Orientul Mijlociu.

„Focusul BCE s-a mutat de la o inflaţie prea ridicată la o creştere economică prea slabă”, arată Paul Hollingsworth, economist-şef pentru Europa la BNP Paribas.

Cu ultimele date indicând un declin al activităţii sectorului privat şi Germania îndreptându-se către al doilea an consecutiv de declin economic, investitorii şi economiştii îşi crescuseră deja pariurile pe o nouă reducere de dobânzi în octombrie.

„Având în vedere încetinirea creşterii şi moderarea inflaţiei, ne aşteptăm ca BCE să reducă dobânzile cu 25 de puncte bază la fiecare din următoarele patru şedinţe”, a declarat Reinhard Cluse, economist UBS.

Majoritatea observatorilor BCE cred că reduceri vor fi operate la fiecare şedinţă până în primăvară, notează Reuters. Însă banca nu a oferit niciun indiciu cu privire la următoarea mişcare.

„Ne aşteptăm ca BCE să continue să opereze reduceri de dobânzi de 25 de puncte bază la fiecare şedinţă până în martie”, a declarat Antonio Villarroya, de la Santander.

Potrivit analiştilor ING, o pauză în ieftinirea creditului ar fi fost considerată drept o nouă eroare de politică, după ce BCE a fost deja acuzată că a acţionat prea târziu în faţa creşterii inflaţiei.