8 iulie 2025 - Partide Neparlamentare

Bruxelles-ul avertizeaza tarile europene cu privire la esecul Statului de Drept în UE: „Nu a fost realizat nciun progres notabil”

Autor: Mihnea Popescu

Bruxelles-ul se arată tot mai îngrijorat cu privire la eșecul implementărilor legilor Statului de Drept la nivelul țărilor UE, scrie Politico. În urma publicării de Comisia Europeană a raportului anual a stării Statului de Drept, principii cheie ale democrației europene precum libertatea presei, întărirea justiției și lupta împotriva corupției sunt tot mai ocolite de guvernele[...]

  • Bruxelles-ul este tot mai îngrijorat cu privire la eșecul implementării legilor Statului de Drept.
  • Principii precum libertatea presei, întărirea justiției și lupta împotriva corupției sunt tot mai ocolite de guvernele din UE.
  • Michael McGrath: „Câteva dintre statele membre au o traiectorie pozitivă în ceea ce privește implementarea Statului de Drept”.

Bruxelles-ul se arată tot mai îngrijorat cu privire la eșecul implementărilor legilor Statului de Drept la nivelul țărilor UE, scrie Politico.

În urma publicării de Comisia Europeană a raportului anual a stării Statului de Drept, principii cheie ale democrației europene precum libertatea presei, întărirea justiției și lupta împotriva corupției sunt tot mai ocolite de guvernele din Uniunea Europeană.

Comisarul irlandez Michael McGrath atrage atenția asupra degradării legilor și principiilor democratice subliniind că: „Comparativ cu evaluările de anul trecut, numai câteva state au avut o traiectorie pozitivă în ceea ce privește implementarea legilor Statului de Drept, în rest nu a fost realizat niciun progres notabil”.

Problema legilor justiției și funcționarea acestora în raport cu standardele UE este o problemă sensibilă pentru Comisia UE. Spre exemplu, țări precum Ungaria și Polonia au avut în trecut probleme serioase cu statutul legilor de drept, riscând proceduri de infrigement și blocări de accesări ale fondurilor UE. În fața acestui impas al justiției și standardelor democratice europene, Comisia ar propune un mecanism prin care țările care refuză sau nu reușesc o îmbunătățire a Statului de Drept, să fie excluse din a accesa noi fonduri europene