18 februarie 2025 - Partide Neparlamentare

SUA şi Rusia au ales Arabia Saudita pentru a purta negocieri, însa arabii au ales clar America drept partener economic şi de investiţii

Autor: Catalina Apostoiu

La începutul acestui an, minis­trul de finanţe al Arabiei Saudite Mohammed Al-Jadaan declara pen­tru Bloomberg că ţara sa are investi­ţii de peste 770 miliarde de dolari în SUA şi că se aşteaptă ca relaţiile cu Washingtonul să „înflorească“ în continuare.

La începutul acestui an, minis­trul de finanţe al Arabiei Saudite Mohammed Al-Jadaan declara pen­tru Bloomberg că ţara sa are investi­ţii de peste 770 miliarde de dolari în SUA şi că se aşteaptă ca relaţiile cu Washingtonul să „înflorească“ în continuare.

În acest context, prinţul Moham­med bin Salman a anunţat la scurt timp după aceea că regatul doreşte să investească 600 miliarde de dolari în SUA în următorii patru ani, comen­ta­riile acestuia venind după ce preşe­dintele american Donald Trump a pus un preţ pe întoarcerea sa în regat în cadrul primei sale vizite peste hotare, potrivit apnews.com.

Vizita acestuia din 2017 în Ara­bia Saudită a întrerupt o tradiţie ca preşedinţii americani moderni să meargă mai întâi în Canada, Mexic şi UK în prima lor vizită externă. Aceasta a evidenţiat de asemenea relaţiile apropiate ale administraţiei acestuia cu conducătorii statelor din Golf bogate în petrol.

De asemenea, prinţul saudit a fă­cut comentariile în cadrul unei con­vorbiri telefonice cu Trump, prima de altfel avută de acesta cu un lider străin de la învestirea sa.

Ulterior însă, Trump a sugerat în cadrul Forumului Economic de la Davos că ar putea împinge suma totală promisă de saudiţi pentru investiţii chiar mai sus.

„Îi voi cere prinţului, care e un tip fantastic, să o rotunjească la apro­ximativ 1.000 de miliarde de dolari. Cred că o vor face pentru că suntem foarte buni cu ei“, a declarat Trump.

Trump a avut relaţii apropiate cu Arabia Saudită în primul său man­dat, în timp ce fondul suveran al re­gatului a investit miliarde de dolari în companii administrate de ginerele lui Trump Jared Kushner şi fostul se­cretar al trezoreriei Steven Mnuchin la scurt timp după ce Trump a părăsit Casa Albă, notează Financial Times.

În ceea ce priveşte relaţiile eco­no­mice dintre Arabia Saudită şi Rusia, cele două ţări s-au angajat să-şi crească comerţul bilateral la 5 mi­li­arde de dolari până în 2025. Tendin­ţele politice şi economice recente au determinat cele două părţi să caute relaţii mai strânse, conform middleeastbriefing.com.

Riadul caută să-şi diversifice politica externă şi relaţiile economice externe pentru a-şi implementa programul de dezvoltare strategică Vision 2030, iar Rusia, sancţionată de Vest, are nevoie de noi pieţe de export.

Asemeni nivelului comerţului bilateral, volumul investiţiilor se situează cu mult sub potenţialul real. Ambele ţări recunosc acest lucru, însă deocamdată au fost făcuţi puţini paşi semnificativi pentru a schimba situaţia.