Bursa. Cazul Romsilva, cu prime de sute de mii de euro pentru angajaţi. Vreţi transparenţa şi ordine? Listaţi companiile de stat şi peste 200.000 de investitori vor fi cu ochii pe activitatea lor. Ministrul Mircea Fechet este în funcţie de aproape doi ani, dar abia acum este surprins de câţi bani iau angajaţii Romsilva
Autor:I-au trebuit aproape doi ani ministrului mediului ca să fie luat prin surprindere de primele de sute de mii de euro încasate de angajaţii Romsilva şi să intre în conflict cu şefii companiei, tocmai acum când şeful său – acelaşi care prin deciziile luate în guvern a dus finanţele la un deficit record – vrea reformă prin tăierea cheltuielilor şi bate cu pumnul în masă pentru asta – avem alte idei, vom face altfel lucrurile – când de fapt sunt literalmente aceiaşi oameni.
♦Dacă obiectivul principal al listării la bursă a Romsilva devine profitul, aşa cum e normal pentru companiile publice, atunci impactul poate fi major cand vine vorba de exploatare, însă pot fi stabilite obligaţii legale clare de protejare şi regenerare a resurselor.
I-au trebuit aproape doi ani ministrului mediului ca să fie luat prin surprindere de primele de sute de mii de euro încasate de angajaţii Romsilva şi să intre în conflict cu şefii companiei, tocmai acum când şeful său – acelaşi care prin deciziile luate în guvern a dus finanţele la un deficit record – vrea reformă prin tăierea cheltuielilor şi bate cu pumnul în masă pentru asta – avem alte idei, vom face altfel lucrurile – când de fapt sunt literalmente aceiaşi oameni.
De ce după doi ani şi nu când a preluat funcţia? Cât timp va mai trece până aflăm iar de astfel de cazuri? Prime de 100.000 de euro pentru pensionare, 23 mil. euro acordaţi în ultimii doi ani pentru 1.300 de angajaţi care s-au pensionat – cu ce performanţă, ce au făcut angajaţii Romsilva să merite aceste beneficii? Cine le evaluează performanţele? ZF vine cu o propunere: lăsaţi investitorii să ajusteze şi să penalizeze ca atare. Pentru a face asta şi a îmbunătăţi transparenţa – ca să nu mai fie Mircea Fechet surprins – aduceţi companiile pe bursă, fie prin vânzarea unei deţineri, fie prin majorare de capital!
Un exemplu foarte bun de îmbunătăţire a guvernanţei corporative este Hidroelectrica, cea mai mare companie de stat, listată la Bursa de Valori Bucureşti în vara lui 2023 şi care în trecut a fost căpuşată ani la rând de clasa politică. Acum salariile conducerii sunt publice, iar cheltuielile cu angajaţii sunt detaliate în rapoartele financiare. La fiecare trei luni, fiind companie listată, Hidroelectrica publică evidenţa cheltuielilor: unde s-au dus banii, pe ce, ce investiţii a făcut, ce performanţă operaţională a avut, care sunt ţintele bugetare şi cum arată planul de creştere. Totodată, listarea unei companii înseamnă că acordarea şi stabilirea bonusurilor/primelor către angajaţi este transparentă şi decizia finală este luată de acţionari. Dacă acestora li se pare că sumele sunt prea mari, de exemplu, pot penaliza direct compania prin vânzarea de acţiuni şi scăderea cotaţiei sau se pot coaliza în proporţie de peste 5% pentru a convoca adunări generale unde să-şi exprime pretenţiile.
Citește continuarea pe zfcorporate.ro