17 decembrie 2024 - PNL

Sebastian Burduja, ministrul energiei, despre tranzacţia E.ON-MVM: Au fost tranzacţii care nu au fost aprobate şi cu siguranţa este un scenariu şi acum. Nu poţi plati de 10 ori valoarea unui lucru daca el nu face

Autor: Roxana Petrescu

Sebastian Burduja, ministrul energiei, spune că tranzacţia E.ON-MVM, prin care grupul maghiar vrea să preia compania de furnizare de energie şi gaze E.ON Energie România, deţinută de grupul E.ON, va fi supusă unei analize stricte la finalul căreuia poate să nu fie aprobată. “Va fi analizat ce face compania MVM, de unde vine finanţarea, de[...]

Sebastian Burduja, ministrul energiei, spune că tranzacţia E.ON-MVM, prin care grupul maghiar vrea să preia compania de furnizare de energie şi gaze E.ON Energie România, deţinută de grupul E.ON, va fi supusă unei analize stricte la finalul căreuia poate să nu fie aprobată.

“Va fi analizat ce face compania MVM, de unde vine finanţarea, de unde vor cumpăra energia şi gazele pe care le vor vinde românilor. Au fost tranzacţii care nu au fost aprobate şi cu siguranţă este un scenariu şi acum. Ne vom apăra interesul naţional iar asta nu înseamnă că noi nu suntem deschişi la colaborare, dar pe primul loc va fi mereu securitatea naţională a ţrii. Au fost companii româneşti care au intrat în camera de date, au depus oferte, dar nu s-au putut apropia la oferta. Cu guvernanţa corporativnu poţi plăti de 2-3 ori sau 10 ori pe un lucru dacă el nu face. Dacă nu face banii aceia este greu să justifici o asemea tranzacţie”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei, în cadrul ueni conferinţe de presă.

Din 2022, de când a izbucnit războiul din Ucraina, una dintre informaţiile care au circulat constant pe piaţăîn momente cheie a fost legatăde vânzarea operaţiunilor de furnizare de energieşi gaze pe care nemţii de la E.ON le auîn România. Nemţii de la E.ON deţin în România două companii majore, E.ON Energie România, care este axată pe furnizarea de energie şi gaze, din care 2 milioane de consumatori sunt pe zona de gaze, şi Delgaz Grid, compania care administrează infrastructura de distribuţie a energiei electrice şi a gazului natural. E.ON Energie România a terminat anul trecut cu un business de 10,2 miliarde de leişi un profit net de 133,5 de milioane de lei, o revenire faţăde pierderile de 356 mil. lei din 2022. De cealaltă parte, grupul MVM este a doua cea mai mare companie din Ungariaşi ocupăloculşaseîn Europa Centrală. Cu o prezenţăactivăîn 23 deţări, MVM are peste 19.000 de angajaţişi un portofoliu de peste 11 milioane de clienţi, atât casnici, câtşi corporativi (inclusiv aproape douămilioaneîn Cehia, Slovaciaşi România).

Atât Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, cât şi Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie local, au fost interesaţi de portofoliul E.ON Energie România, dar potrivit informaţiilor disponibile nu au mers mai departe din cauza preţului foarte mare solictate de E.ON. În mod normal, spun sursele din piaţă, un portofoliu de furnizare se evaluează la 2,5*EBITDA, cee ace ar fi plasat tranzacţia la câteva zeci de milioane de euro, nu la 200 de milioane de euro, aşa cum se vehiculează. Ministerul Energiei a fost anunţat la puţin timp după finalizarea negocierilor şi semnarea contractului.

“Aceastătranzacţie va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel naţional, câtşi european, implicând o analizădetaliatăa respectării normelor de concurenţăstabilite prin Legea Concurenţei nr. 21/1996şi a celor privind investiţiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţănr. 46/2022 privind măsurile de punereîn aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului Europeanşi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precumşi pentru modificareaşi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziţia urmând a fi analizatăşi de către Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD) instituţie care supravegheazăinvestiţiile strategice pentru a proteja interesele României”, a comunicat instituţia.