28 aprilie 2025 - PNL

Sebastian Burduja, ministrul energiei, în discuţii cu omologul sau american pentru proiecte în energie în România: “Suntem mai aproape de a transforma România într-un hub energetic regional, în parteneriat cu SUA.” De 20 de ani România tot devine hub energetic, iar americanii tot lipsesc din investiţiile energetice strategice

Autor: Roxana Petrescu

Sebastian Burudja, ministrul energiei, a anunţat că a avut la Varşovia o întâlnire cu ministrul omolog din Statele Unite ale Americii, Christopher Allen Wright, Secretar al Departamentului pentru Energie. În cadrul discuţiilor au fost abordate mai multe investiţii, de la reactoarele modulare, până la lanţuri de hidrocentrale cu pompaj care ar urma să rezulte într-un[...]

Sebastian Burudja, ministrul energiei, a anunţat că a avut la Varşovia o întâlnire cu ministrul omolog din Statele Unite ale Americii, Christopher Allen Wright, Secretar al Departamentului pentru Energie. În cadrul discuţiilor au fost abordate mai multe investiţii, de la reactoarele modulare, până la lanţuri de hidrocentrale cu pompaj care ar urma să rezulte într-un lanţ de baterii verzi în Arcul Carpatic. Rezultatul? România va deveni hub energetic regional, cu ajutorul SUA, ţara noastră fiind de altfel în acest proces de devenire de zeci de ani, fără rezultate majore.

“A fost o discuţie esenţială pentru viitorul energetic al României şi al regiunii noastre. Am reafirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea proiectelor strategice care ne vor aduce mai aproape de un obiectiv major: transformarea României într-un hub energetic regional, puternic, rezilient şi sustenabil, în parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii”, a anunţat Sebastian Burduja.

Agenda discuţiilor a inclus următoarele teme, a precizat ministrul român al energiei.

– Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doiceşti, cu tehnologie americană de ultimă generaţie (NuScale);

– Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă — proiect în care sunt implicate două companii americane (Fluor şi Sargent & Lundy);

– Proiectul HVDC — interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu, la care Fluor este de asemenea parte;

– Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj (CHEAP) — dezvoltarea unui lanţ de astfel de “baterii verzi” în Arcul Carpatic, prin colaborarea între Hidroelectrica şi National Renewable Energy Laboratory (NREL) – Department of Energy al SUA.

“Vă anunţ în premieră că săptămânile trecute am semnat un memorandum între NREL şi Hidroelectrica, demers care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în tot lanţul Carpatic. Urmează studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, dezvoltate cu sprijin american”, a mai anunţat Burduja. Gazul şi energia termală sunt şi ele pe lista. De precizat ar fi că în acest moment investiţiile concrete ale americanilor în energia din România aproape lipsesc.

“Relaţia bilaterală România-SUA în sectorul energetic este de excepţie, dovadă fiind şi întâlnirea de astăzi. Proiectele majore au fost, de altfel, începute în timpul primei administraţii Trump. Am reafirmat determinarea noastră de a colabora în spiritul valorilor democratice şi al libertăţii economice care definesc alianţa SUA-România”, a mai spus Burduja.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ