Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Terapia-şoc practicata de UE în tranziţia verde a creat probleme de competitivitate. România trebuie sa îşi majoreze capacitatea de producţie de energie şi gaze şi în paralel este nevoie de creşterea conectarii reţelelor în Europa Centrala
Autor: Roxana RosuTerapia-şoc practicată de UE în tranziţia verde a creat probleme de competitivitate. România trebuie să îşi majoreze capacitatea de producţie de energie şi gaze şi în paralel este nevoie de creşterea conectării reţelelor în Europa Centrală, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul conferinţei ZF Power Summit 2024 ”Este nevoie de un echilibru între[...]
Terapia-şoc practicată de UE în tranziţia verde a creat probleme de competitivitate. România trebuie să îşi majoreze capacitatea de producţie de energie şi gaze şi în paralel este nevoie de creşterea conectării reţelelor în Europa Centrală, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul conferinţei ZF Power Summit 2024
”Este nevoie de un echilibru între o tranziţie energetică ambiţioasă, dar care să protejeze competitivitatea UE, care şi-a redus deja emisiile de gaze cu efect de seră şi contribuie cu sub 5% din emisiile globale. Dar UE a avut o terapie şoc, care a dus la creşterea preţurilor la energie de 3-5 ori faţă de SUA. Nu ai cum să fii competitiv cu preţuri la energie de 3-5 ori mai mari decât alte piete cu care eşti în concurenţă, spune Mario Draghi. Dacă folosim bani europeni ca să cumpărăm produse din China sau alte piete, nu este o alegerea inţeleaptă. Trebuie să trecem de la un model bazat pe o ideologie verde la una care să includă o idee de reindustrailizare, spre binele cetăţenilor. Trebuie să găsim un echilibru”.
Ce a mai declarat Sebastian Burduja:
►Industria are provocări la nivelul întregii Europe. Prin terapia şoc am pus pe butuci o parte bună a industriei şi am ajuns să depindem de altii. E şi un risc de securitate. Când nu poţi să îţi faci îngrăşămintele chimice pentru agricultură nu este înţelept.
►România are 2 lucruri de făcut. Depinde de noi să ne creştem masiv capacitatea de producţie de energie electrică şi gaze. La gaze avem Neptun Deep, care va duce la o producţie cu minim 75% mai mare decât azi, şi de o valoare adăugată mare prin termocentralele pe gaz, la Iernut şi Mitia, Işalniţa, Năvodari, pe care să îl folosm industrie.
►Romgaz analizează preluarea unui mare combinat care i-ar permite să dea gaze la un preţ bun şi să susţină sectorul de îngrăşăminte.
►Pe energie electrică, proiectele pornite ar trebui săîne dubleze capacititatea până în 2032.
►Nu renunţăm la energia verde, continuăm politicile acolo. Ieşim cu o schemă de CfD de 3500 MW anul acesta, după 1500 MW anul trecut.
►Programul nuclear de retehnologizare a reactoarelor, SMR, înseamnă încă 2200 MW. Marile grupuri pe gaz incă 3500 MW.
►Hidroelectrica are 500 de MW prin proiectele începute şi sper să avem Răstolniţa anul acesta, cu 30 MW.
►Ce depinde de noi în Europa este partea de interconexiuni. Pe piata spot, România este de multe ori de culoare mai roşie şi nu ne place. Problema este lipsa interconexiunilor pe centrul Europei. Ele sunt o prioritate de rang zero pentru UE şi mă aştept să fie alocate fonduri pentru a deveni o piaţă interconectată şi să avem preţuri mult mai bune, similare cu cele din vestul Europei. Austria de ex nu are conexiuni. Aceste conexiuni ne-ar scădea puţin preturile, dar ar creşte putin la ei. Dar suntem în UE şi trebuie să avem o piaţă interconectată. Noi ne cuplăm mereu cu Bulgaria, Grecia, şi avem preţuri mai mari. Dacă interconeciunile de pe Europa Centrală ar creşte, preţurile ar scădea la noi.
►Nu avem suficientă capacitate de producţie acum. Cred că a fost o eroare că am închis peste 7000 MW producţie în bandă, mai ales cărbune, dar şi gaz. Şi am ajuns să avem preţuri mari la vârful de consum de seară, importând din Serbia de exemplu, unde e făcută energia în centrale pe cărbune.
►Nu cred că UE va renunţa vreodată la o piaţă unică a energiei.
►Cine va consuma ce vom produce în plus? România poate deveni exportator de energie electrică şi gaz. Vrem să prelugim viaţa CE Oltenia, care ar trebui să se închidă în 2026, şi renegociem cu CE.
►Anul trecut am pus în funcţiune 1200 MW, inclusiv pe cărbune, la Rovinari 5, o investiţie de 140 mil.euro. Anul acesta vrem să dublăm, fără prosumatori.
►Când avem un preţ competitiv la energie vor veni şi investitorii şi marii consumatori, îţi revitalizezi industria. Build it and they will come. Va fi mai rentabil ca un mare consumator de energie să se localizeze în România faţă de alte ţări, prin preţul la energie electrică
►Vom avea 2500 de MW noi anul acesta, fără prosumatori, cel mai bun ani din ultimii 30 de ani. România a fost net exportator anul trecut, după mulţi ani.
►Dacă UE va permite importul de îngrăşăminte chimice la preţ de dumping, dar şi alte produse, ne vom face rău singuri. Uniunea şi-a setat ţinte şi mai grele pentru viitor. Pe constrângerile actuale e foarte greu să faci rentabilă o asemenea investiţie. Trebuie să explicăm la Bruxelles aceste lucruri pentru că altfel vom fi tot mai încorsetaţi.
►Depogaz a făcut nişte investiţii în ultimii ani şi are planuri pe creşterea capacităţii de depozitare, pe orizontul 2027-2032. La Bilciureşti va creşte capacitatea. Acum avem o capacitate acum 33 terawati/oră pe ciclu de înmagazinare.
►România are şi o problemă pe capacitatea de extracţie. Noi avem depozite destul de pline, dar ne trezim că nu putem scoate decât o capacitate limitată pe zi şi nu putem beneficia de ele.
►Preţul la gaze a crescut cu 40% , la energie electrică de 25% la nivel european în ultimele luni. Era neînţelept să mergem acum într-o piaţă liberalizată. Ar fi fost creşteri la facturi de 60-100% la 95% din puncte de consum.
►Această perioadă tranzitorie ne permite să facem tranziţia etapizat. La gaze avem 12 luni să umplem depozitele şi să nu avem iarna viitoare creşteri mari. Iar la energie electrică, scopul a fost şi să creştem lichiditatea şi încercăm să stimulăm cât mai multe tranzacţii, să nu ne înghesuim toţi pe piaţa spot.
Piaţa va funcţiona corect pe termen lung dacă creştem capacitatea de producţie şi dacă avem o piaţă europeană transparentă.
►Taxele din facturi fie merg la buget, de ex TVA, fie merg la anumite scheme, cogenerare, certificate verzi. În alte state există o taxă socială, pentru acoperirea facturilor consumatorilor vulnerabili, de ex în Grecia.
►Următoarea licitaţie la CfD-uri va fi în doua jumătate a anului, 3500 MW în total. Prioritizăm parcule eoliene. Prima rundă a fost un succes şi vom vedem acele proiecte implementate.
►Amricanii au o hartă a resurselor critice. România şi Ucraina ar fi cele mai atractive. Şi ele ar trebui folosite.
►Preţul la energie din iulie? Vrem creşterea lichidităţii din piaţă, încurajarea acordurilor în afara PZU şi încurajarea activităţii de trading corect. Aceste măsuri vor fi în actul normativ şi sper să fie cât mai curând în Guvern. E greu să avem un glob de cristal. Să vedem ce va fi cu războiul din Ucraina, să vedem dacă se reia tranzitul de gaz rusesc, eu nu aş vrea, au fost probleme şi la terminalul de la Alexandroupoli care au restrâns sursa pe piaţa europeană. Vom proteja consumatorii cu adevărat vulnerabili.
►Capacitatea companiilor de stat de a face proiecte mari? Avem companii de stat care sunt capabile. Avem Nucleaelectrica, care e în grafic cu retehnologizarea Cernavodă, cu SMR, avem Romgaz, cu participarea la Neptun Deep. La Iernut problemele nu sunt de la managementul Romgaz, ci de la antreprenorul general spaniol, de la o fostă firmă românească din sector care s-a făcut praf. Provocarea este să terminăm acest proiect, deşi antreprenorul are probleme foarte mari. pentru restul de 5% rămas de executat,, Romgaz ar putea prelua managementul de proiect şi să termine proiectul in această vară, aplicând penalitătile necesare.
►Ţin mult la Tarniţa şi am mandatat o companie a ministerului să facă un studiu de fezabilitate Dar nu a reuşit încă.
►Hidro şi-a asumat nişte proiecte noi şi interesante. Are un joint venture pentru panouri flotante.
►Echipele de management din aceste companii nu sunt nişte politruci, ci oameni cu o continuitate în rolurile lor şi care au reuşit să facă lucruri. Vom vedea cum îndeplinim jalonul din PNRR dar să păstrăm aceste proiecte în derulare.
►Modernizarea reţelelor este vitală într-o tranziţie energetică. Avem 1,2 mld euro granturi pentru distribuitori şi 600 mil pentru Transelectrica. Pe gaz, sper să putem extinde reţelele pe fonduri europene. Nu am reuşit în ultimii ani să obtinem fonduri pentru asta, vedem cum va fi noua paradigmă europeană.
►Trebuie să terminăm Iernut. Mintia anul acesta cu 1500 MW. Răstolniţa e simbolic pe hidro şi ar fi un semnal şi pt alte proiecte hidro începute şi neterminate de ani de zile.