16 iulie 2024 - PSD

Ce mesaj a vrut să transmită premierul Ciolacu atunci când a vorbit despre creşterea profitului Pepsi cu 2.000%? De ce ajunge guvernul să strângă doar 1,5% din PIB impozit pe profit în 2024, faţă de 2% din PIB în 2016? Cine are cele mai mari marje de profit din sectorul băuturilor

Autor: Madalina Dediu

O remarcă recentă a pre­mierului Marcel Ciolacu, făcută la inaugurarea investiţiei de 100 mil. dolari a Pepsi lângă Bucureşti, arată că profitul companiilor este analizat atent de guvern şi consilierii lui Ciolacu: „Mi-aş dori să îmi spuneţi şi mie secretul creşterii de profit de anul trecut, de peste 2.000%. Dacă ar mai fi zece mari investitori cu asemenea profit, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit“.

Premierul Marcel Ciolacu, care a remarcat, recent, creşterea cu 2.000% a profitului Pepsi în România, a subliniat, printre rânduri, că firma a avut o marjă de profit de sub 1% în 2022, iar aceasta a urcat la aproape 5% în 2023Pepsi, al doilea cel mai mare jucător din piaţa locală de băuturi fără alcool, rămâne însă la jumătatea marjei de profit medii a primilor 10 jucători din industrieProfiturile primilor 10 jucători din piaţa de băuturi fără alcool au crescut, în medie, cu 50% în 2023.

O remarcă recentă a pre­mierului Marcel Ciolacu, făcută la inaugurarea investiţiei de 100 mil. dolari a Pepsi lângă Bucureşti, arată că profitul companiilor este analizat atent de guvern şi consilierii lui Ciolacu: „Mi-aş dori să îmi spuneţi şi mie secretul creşterii de profit de anul trecut, de peste 2.000%. Dacă ar mai fi zece mari investitori cu asemenea profit, bugetul de stat ar fi pe excedent, nu pe deficit“. Guvernul a colectat în fiecare an din ultimii 10 ani mai puţin de 2% din PIB din impozitul pe profitul companiilor. Dacă se continuă tendinţa de la cinci luni din an, guvernul ar urma să colecteze numai 1,5% din PIB impozit pe profit în 2024, un record negativ al ultimilor 10 ani, în ciuda creşterii economice şi a expansiunii activităţilor companiilor, conform calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

Una dintre cele mai aprinse dispute ale anului trecut a fost taxarea pe cifra de afaceri a companiilor mari, care au afaceri de peste 50 mil. euro, dar şi scăderea pragului pentru microîntreprinderi, de la 1 mil. euro la 500.000 euro. Ambele măsuri vizează, practic, impozitul pe profit şi atacă optimizarea acestui cost. Că este din capacitatea unor companii de a-şi reduce costurile cu taxele – practici legale, de altfel – sau că este din incompetenţa ANAF de a colecta taxele şi impozitele, cifrele sunt foarte clare: România încasează numai 27% din PIB din taxe, impozite şi contribuţii sociale, în vreme ce media europeană este la peste 40% din PIB. Din impozit pe profit, guvernul încasează, constant, sub 2% din PIB în ultimii 10 ani.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro