PSD şi PNL încearca sa gaseasca soluţii sa-şi salveze pielea dupa ce au suferit a doua mare înfrângere a candidatului comun
Autor: Iulian Anghel♦ Premierul Marcel Ciolacu a declarat ieri că PSD a decis retragerea de la guvernare, în timp ce PNL, prin vocea ministrului de interne, a anunţat că va rămâne la guvernare ♦ Rămâne de văzut pentru zilele următoare ce se va întâmpla. Date finale ► George Simion şi Nicuşor Dan sunt în turul 2 al[...]
♦ Premierul Marcel Ciolacu a declarat ieri că PSD a decis retragerea de la guvernare, în timp ce PNL, prin vocea ministrului de interne, a anunţat că va rămâne la guvernare ♦ Rămâne de văzut pentru zilele următoare ce se va întâmpla.
Date finale
► George Simion şi Nicuşor Dan sunt în turul 2 al alegerilor prezidenţiale care se vor desfăşura pe 18 mai, după centralizarea tuturor proceselor verbale ale alegerilor pentru primul tur.
► După ce procesele verbale ale alegerilor au fost centralizate în proporţie de 100%, cei calificaţi în turul doi sunt naţionalistul George Simion şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
► George Nicolae Simion a obţinut 3.862.403 voturi, ceea ce reprezintă 40,96%.
► Pe locul al doilea, la o diferenţă mare, este Nicuşor Daniel Dan, care a fost votat de 1.979.711 persoane, respectiv 20,99%.
► Pe locul al treilea s-a clasat George Crin Laurenţiu Antonescu. El a obţinut 1.892.925 de voturi, respectiv 20,07%.
Nicuşor Dan
Ciolacu îşi pune demisia pe masă. Povestea este că fără PSD o guvernare proeuropeană nu este posibilă
► Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că este dispus să demisioneze în urma dezastrului din alegerile de duminică şi propune partidului său să iasă de la guvernare.
► „Am să propun colegilor din PSD să iasă din această coaliţie. Dacă colegii mei vor vota ca să ieşim, normal că eu am să-mi depun demisia”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
► Iată ce a spus, pe larg: „După anularea alegerilor din decembrie şi după alegerile parlamentare, s-a constituit o poziţie de guvernare care are şi majoritate în parlamentul român. Cu două obiective. Primul obiectiv: de a crea un guvern cu un prim-ministru din partea PSD, pentru că PSD a fost pe primul loc, iar colegii m-au propus pe mine. Şi al doilea obiectiv, de a avea un candidat comun pentru funcţia de preşedinte al României. Unul dintre cele două obiective nu s-a îndeplinit, acela de a avea un candidat comun care să devină preşedinte al României”.
► El a adăugat, potrivit Mediafax: „După ce am văzut votul românilor şi faptul că această coaliţie nu şi-a îndeprinit obiectivele, deci neavând nicio credibilitate după votul românilor, am să propun colegilor mei din Partidul Social Democrat să iasă din această coaliţie. Dacă colegii mei vor vota ca să ieşim din coaliţie, normal că eu, prim-ministru al coaliţiei, am să-mi depun demisia“.
► Cel mai probabil nu va fi nicio demisie. Pentru că, vrem-nu vrem, fără PSD nu este o soluţie de guvernare.
De ce cele mai puternice partide din România nu şi-au dus candidatul, nu la câştig, dar nici măcar în turul al doilea?
► Această întrebare nu are niciun răspuns. Acum. De ce diaspora a votat masiv cu extrema dreaptă? Datele sunt de la AEP, autoritatea electorală permanentă.
► De ce votezi cu un candidat prezidenţial care spune că va scoate România din UE, când tu îţi câştigi banii chiar din ţările UE? Când, întrebat fiind, candidatul spune că a votat cu Călin Georgescu – cel care vrea scoaterea României din UE şi din NATO?
► Cât de mare este furia? Pentru că România merge bine, din punct de vedere economic. Niciodată în istoria ei nu a stat mai bine decât acum. Şi totuşi un extremist de dreapta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 41%, un scor uluitor.
► Surprizele nu se opresc însă. Trei partide, invincibile practic dacă sunt alăturate, nu şi-au putut promova candidatul în turul al doilea – Crin Antonescu. Iar unul, Nicuşor Dan, l-a bătut pe Antonescu.
► „Ce avem noi aici?” Ca să ne aducem aminte de teatrul din copilărie. Avem o furie din toate părţile. În mod normal, într-o societate aşezată, nici Simion şi nici Dan nu ar fi fost primiţi în turul doi. Dar societatea este furioasa şi votează cu extremele, fie de dreapta, fie de stânga. Am scris, la alegerile din noiembrie, că un scor de 40% pentru partidele extremiste este un rău pentru că societatea nu are anticorpi pentru un astfel de rău. Iată-l azi aici.