30 mai 2025 - PSD

Victor Negrescu, Vicepreşedintele Parlamentului European: Una din problemele a nivel european este cum putem folosi întregul potenţial. Sectorul digital pare destul de fragmentat pentru ca fiecare trage pentru sine şi nu avem o piaţa unica digitala sau o viziune comuna.

Autor: Mircea Nica

Una din problemele a nivel european este cum putem folosi întregul potenţial. Sectorul digital pare destul de fragmentat pentru că fiecare trage pentru sine şi nu avem o piaţă unică digitală sau o viziune comună, a spus Victor Negrescu, Vicepreşedintele Parlamentului European, în cadrul D-TECH Forum România 2025, organizată la sediul BNR, unde Ziarul Financiar[...]

Una din problemele a nivel european este cum putem folosi întregul potenţial. Sectorul digital pare destul de fragmentat pentru că fiecare trage pentru sine şi nu avem o piaţă unică digitală sau o viziune comună, a spus Victor Negrescu, Vicepreşedintele Parlamentului European, în cadrul D-TECH Forum România 2025, organizată la sediul BNR, unde Ziarul Financiar este partener media.

„Sunt multe întrebări pe care şi le pune în prezent Europa. Prima problemă este cum poate folosi Europa întreg potenţialul pe care îl are. Sectorul digiatal pare destul de fragmentat, fiecare trage pentru sine şi nu avem aici o piaţă unică digitală sau o viziune comună. Europa se uită pe zona digitală şi visează la un Silicon Valley, dar nu ştim unde să îl punem. De aici porneşte un cerc vicios. Vrem să facem de toate pentru toţi’”, a spus Victor Negrescu.

Ce a mai spus Victor Negrescu, vicepreşedintele Parlamentului European:

Avem multe zone de excelenţă în fiecare stat, dar nu sunt conectate între ele. Practic se risipeşte potenţialul pe care îl avem.

Comisia Europeană a dezvoltat un site cu platforme europene care rivalizează cu cele americane. Avem modele europene, dar nu reuşesc să rivalizeze cu competitorii din America şi China. Înseamnă că avem o problemă noi că nu putem da suficientă încredere acestor modele.

Suntem într-un moment esenţial pentru viitorul digital al României. Lumea s-a schimbat şi schimbarea vine din această transformare digitală, cu componenta AI, atacuri cibernetice, elemente care marchează această schimbare profundă. Vorbim de necesitatea de a ne adapta. Este important să vorbim cu toţi actorii relevanţi, dar şi cu cetăţenii.

Inteligenţa artificială va schimba regulile jocului, mai ales pe componenta economică. Am trecut printr-un moment prin care am văzut cum zona online poate influenţa opinii. Nu oamenii sunt cei care sunt responsabili de cele întâmplate, noi cei care avem posibilitatea de a influenţa decizia trebuie să fim primii care recţionăm pentru a proteja libertatea, cetăţenii. Suntem într-o cursă contra cronometru şi nu putem doar să asistăm. Sperăm că cineva ne va salva, poate de la Bruxelles, poate ONU ne va salva şi va defini regulile jocului

România poate sa facă mult mai mult, poate fi un actor cheie în această transformare digitală. Avem resurse umane calificate, avem centru de competenţe europene pe securitate cibernetică, avem ingredientele necesare, însă ne trebuie coordonare, ambiţie şi viziune.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ