27 martie 2025 - UDMR

Tanczos Barna, ministrul finanţelor, catre antreprenori: Foarte mulţi antreprenori români se mulţumesc cu prea puţin. Dupa ce ajung la un nivel, încep sa stagneze. Nu vor sa creasca şi mai mult, nu vor sa iasa din România sa cucereasca pieţele de afara, nu vor sa arate ca sunt performanţi şi în afara, deşi ar avea capacitatea şi instrumentele necesare

Autor: Valeriu Danila

♦ Tanczos Barna le cere antreprenorilor să fie mai curajoşi şi să se extindă în regiune. El le promite la schimb că taxele nu vor creşte în acest an, iar companiile vor fi consultate cu privire la modificările fiscale. Antreprenorii români conti­nuă să privească cu optimism la evoluţia eco­nomiei naţionale, principala problemă întâmpinată de aceştia[...]

Tanczos Barna le cere antreprenorilor să fie mai curajoşi şi să se extindă în regiune. El le promite la schimb că taxele nu vor creşte în acest an, iar companiile vor fi consultate cu privire la modificările fiscale.

Antreprenorii români conti­nuă să privească cu optimism la evoluţia eco­nomiei naţionale, principala problemă întâmpinată de aceştia fiind lipsa de predictabilitate a legislaţiei fiscale.

Tanczos Barna, ministrul finanţelor, le-a cerut antreprenorilor să fie mai curajoşi şi să nu se mai mulţumească cu puţin. Demnitarul le spune oamenilor de afaceri din ţara noastră să se extindă internaţional, dovedindu-şi performanţele în business.

„Foarte mulţi antreprenori români se mulţumesc cu prea puţin. După ce ajung la un nivel, încep să stagneze. Nu vor să crească şi mai mult, nu vor să iasă din România să cucerească pieţele de afară, nu vor să arate că sunt performanţi şi în afară, deşi ar avea capacitatea şi instrumentele necesare“, a spus ministrul miercuri seară în cadrul conferinţei PwC CEO Survey România 2025, organizată cu sprijinul Ziarului Financiar.

Un element esenţial în dezvoltarea businessului este sprijinul pe care antreprenorii îl primesc din partea statului. Astfel, Barna punctează că înfiinţarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare le va oferi IMM-urilor mai multe oportunităţi de creştere.

„Vin de la o înfiinţare de bancă, un moment festiv în care BID, Banca de Investiţii şi Dezvoltare, s-a lansat oficial şi avem încă un instrument pentru a putea ajuta IMM-urile, inclusiv să iasă din România şi să facă investiţii afară. Sunt foarte multe ţări, chiar vecine României, care fac acest lucru: ajută investitorii să meargă afară, să cucerească alte pieţe. Trebuie să avem mai multă încredere în noi înşine şi să ne dorim mai mult, ca antreprenori, să cucerim alte pieţe, să facem mai multe investiţii şi, atunci, cu siguranţă, lucrurile vor merge mai bine“, a continuat el.

Banca de Investiţii şi Dezvoltare, cu capital integral de stat, a fost lansată pentru a veni în sprijinul IMM-urilor, acoperind sectoarele lăsate libere de băncile comerciale.

Ministrul a adresat o temere a oamenilor de afaceri, explicând că, în acest an, va face tot posibilul să nu existe modificări ale Codului Fiscal.

„Voi face tot posibilul ca anul acesta Codul Fiscal să nu sufere modi-ficări semnificative, adică să nu apară impozite noi şi să nu crească taxele existente. Ne vom baza pe veniturile estimate, prognozate şi colectabile, astfel încât să menţinem stabilitatea sistemului fiscal până la sfârşitul anului“.

Ministrul a mai arătat că există numeroase firme bune platnice care trebuie consultate înaintea schimbărilor legislative.

„În această sală sunt prezente cele mai bune platnice companii. Reforma fiscală trebuie construită împreună cu dumneavoastră, pentru că aici se află cele mai mari companii care plătesc impozite şi taxe. Sunt 1.400 de companii în România care plătesc 51% din taxele şi impozitele colectate de statul român.. Aceste companii trebuie consultate în momentul în care începem o discuţie despre reforma fiscală“.

Tanczos Barna spune că modificările introduse de guvern se transpun ime-diat în creşterea colectării la buget.

„Se vede foarte clar că sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor pe resurse umane, pe salarii, pe venituri, funcţionează. Modificările de la guvern, se reflectă imediat în încasările din impozitul pe salarii, încasări pe CAS, CASS. Este un semnal bun“.

CITEȘTE ȘI / PE ACEEAȘI TEMĂ

( - )
( - )